Preko 85.000 djece umrlo kao posljedica rata u Jemenu

Foto: Reuters / Abduljabbar Zeyad

Izvješće koje se temelji na UN-ovim podacima, navodi da je preko 85.000 djece mlađe od pet godina umrlo u Jemenu kao posljedica građanskog rata i saudijske blokade zemlje. Kao glavni uzroci smrti navode se pothranjenost i epidemije bolesti.

Izvješće organizacije Save the Children bavi se utjecajem rata u toj zemlji na najranjiviji dio populacije. Koristeći UN-ove podatke, Save the Children dolazi do zaključka da je možda i preko 85.000 djece u dobi do pet godina umrlo zbog ekstremne gladi i bolesti koje haraju u toj zemlji otkako je počeo rat unazad tri godine.

Također, navodi se da je zračna i pomorska blokada zemlje, koju sprovode Saudijska Arabija i njeni saveznici, glavni uzrok gladi, nedostatka lijekova i ekstremno loših životnih uvjeta. Posebno se naglašava konstantno bombardiranje u blizini luke Hodeidah, kroz koju Jemen uvozi 90 posto prehrambenih namirnica, kao i drugih oblika strane pomoći.

UN je izvjestio da je barem 6.800 civila do sada ubijeno u ratnim sukobima, te da je njih 10.700 ranjeno, pored epidemije kolere koja je zahvatila preko milijun ljudi. Prošli mjesec su iz UN-a upozorili da se 14 milijuna ljudi, oko pola populacije Jemena, nalazi na rubu gladi.