U današnjem užurbanom vremenu zbog previše obaveza i premalo slobodnog vremena često moramo birati prioritete, i koliko god mi htjeli da nam naši najmiliji budu uvijek na prvom mjestu, to ponekad nije moguće, a čovjek se često i privikne na ovakav ritam života te nesvjesno zanemaruje bitne stvari. Neki od nas doista su pretrgani obvezama na više strana, no unatoč tome uvijek postoje načini kako si isplanirati vrijeme i optimalno ga iskoristiti za druženje i odgoj djece. Pa doista, kako uskladiti svakodnevne obveze s vremenom koje bismo trebali provoditi s našom djecom? Donosimo nekoliko korisnih savjeta.

Ručajte i večerajte zajedno. Ovo je ponekad nespojivo s radnim vremenom, ali nastojte si izdvojiti barem jedan termin, najbolje možda večeru ili obrok kada se vratite s posla, kad možete zajedno sa svojom djecom sjesti za stol i objedovati kao obitelj. Štoviše, probajte djecu uključiti i u pripremu jela. Ovo ujedno može biti prilika za razgovor o tome kako su djeca provela dan, a naročito nastojte iskoristiti ovakve prilike tijekom vikenda kad imate manje obaveza i više slobodnog vremena. Pored toga, vikend je stvoren za odmor i pripremu planova za novi tjedan, kako vama tako i vašoj djeci.

Posao ostavite na poslu. Nikad posao ne vodite kući, ako treba radije ostanite duže na poslu nego da svoje obveze i brige donosite u svoj dom i među svoju obitelj.

[do_widget id=text-53]

Osigurajte si vrijeme nasamo sa svojom djecom. Ovo je nešto što mnogi od nas zanemaruju, i čega nismo niti svjesni koliko je važno. Izdvojite si s vremena na vrijeme termin koji će biti samo za druženje sa vašim djetetom, provedite ga na način da radite nešto zajedničko što vaše dijete voli. Također, ako imate više djece, izdvojite si to vrijeme za svako dijete posebno, posvetite se svakom osobno.

Ograničite si obaveze preko vikenda i praznika. Koliko je moguće, posvetite svoje slobodno vrijeme obitelji. Naravno, neke stvari jednostavno se moraju napraviti, bilo da se radi o uređenju vrta, popravku nadstrešnice ili čišćenju garaže, ali probajte u te svoje obaveze uključiti i svoju djecu. S jedne strane ćete vrijeme provesti zajedno, a još će vam i pomoći u vašem poslu.

Iskazujte interes za aktivnosti vaše djece, pratite njihove sportske uspjehe i hobije, pokažite im da se ponosite njima i da ste tamo uz njih, čak i ako su vam u tom trenutku misli u poslu, ali vi ste tamo pored njih, oni vas osjećaju.

Isplanirajte si tjedno vrijeme za zajedničko obiteljsko druženje. Neka vam ovaj termin bude pravilo za svaki tjedan i sve ostale obveze planirajte u odnosu na njega. Igrajte obiteljske igre, gledajte film ili pak izađite na pizzu, neka to bude vaš obiteljski ritual.

Ne zanemarujte svojeg partnera. Ovo vrijedi kako za muškarce, tako i za žene. Ako želite biti dobar roditelj, morate biti i dobar partner. Djeca osjete prisnost između oca i majke, ona osjete vašu međusobnu ljubav i ona im daje osjećaj sigurnosti. Izdvojite vrijeme za svoju voljenu osobu i učinite ju sretnom, jer ako roditelji nisu sretni, neće biti niti djeca.