Prema procurjelim američkim dokumentima, Srbija pristala na slanje oružja Ukrajini, Srbija to negira

Srbija, zemlja koja je javno zadržala svoju neutralnost usred tekućeg rata u Ukrajini, potajno je opskrbljivala Kijev oružjem ili je barem pristala to činiti, navodi se u procurjelom dokumentu američke obavještajne službe.

Dokument, u koji je novinska agencija Reuters imala uvid, daje sažetak odgovora europskih vlada na zahtjev Kijeva za oružjem i vojnom obukom.

Grafikon unutar dokumenta pokazao je da je Srbija pristala poslati smrtonosnu pomoć Ukrajini ili ju je već dostavila; također je navedeno da Srbija ima političku volju i vojnu sposobnost da dodatno naoruža Ukrajinu u budućnosti.

“Dokument ima oznaku Tajno i NOFORN, čime se zabranjuje njegova distribucija stranim obavještajnim službama i vojskama. Datum je 2. ožujka i utisnut je pečat ureda Združenog stožera”, izvijestio je Reuters, koji je dodao da još nije uspio provjeriti autentičnost dokumenta.

Dokument bi “mogao biti “najozbiljnije curenje američkih tajni”, dodao je Reuters.

Srbija je ostala javno neutralna u tekućem sukobu. Jedina je europska država koja se ne pridržava ruskih sankcija i zemlja s dubokim povijesnim, kulturnim i gospodarskim vezama s Rusijom.

Srbijanski ministar obrane Miloš Vučević odbacio je izvješće kao neistinito i optužio one koji su otkrili dokument za pokušaj uvlačenja Srbije u rat u Ukrajini.

“Srbija nije, niti će prodavati oružje ukrajinskoj ni ruskoj strani, kao ni zemljama u okruženju tog sukoba”, rekao je Vučević u srijedu u izjavi.

“Netko očito želi Srbiju uvući u taj sukob, ali mi svoju politiku marljivo održavamo”, dodao je.

Ured srpskog predsjednika odbio je komentirati curenje informacija, kao i ukrajinsko veleposlanstvo u Beogradu i Pentagon.