Premijer Kambodže želi zabraniti djelovanje Soroseve organizacije u zemlji jer „služi stranim interesima“

Nevladina organizacija (NVO) financirana putem Soroseve zaklade Otvoreno društvo, nastoji promicati homoseksualni brak u Kambodži. Međutim, takvim planovima suprotstavio se tamošnji premijer Hun Sen, koji tvrdi da organizacija mora biti zatvorena jer služi stranim interesima.

Foto: Getty

Kambodžanski Centar za ljudska prava (CCHR) mora biti zatvoren, jer oni svoje direktive dobivaju od stranaca,izjavio je Sen. „Ministarstvo unutarnjih poslova trebalo bi to pregledati.

Ako je to međunarodna NVO, onda nije upitno,“ nastavio je. „Ali ova je registrirana kao kambodžanska, koju su stranci stvorili kako bi činili ovo i ono.

CCHR je osnovana 2002. od strane oporbenog vođe imenom Kem Sokha, koji trenutno očekuje suđenje zbog optužbi za izdaju te stvaranje urote s pokušajem provođenja anti-državne revolucije, a nakon što je svojim pristašama rekao da je dobio savjet od američkih stručnjaka.

Na osnovu razgovora sa 121 osobom iz LGBT zajednice, CCHR je prošlog četvrtka objavio izvještaj nazvan „Kambodžanske dugine obitelji“, u kojem zahtijeva da gay parovi te zemlje dobiju pravo na brak i usvajanje djece. Skupina je u izvještaju pozvala i na uvođenje zakona o „spolnoj jednakosti,“ koji bi dopuštao osobama da mijenjaju svoj spolu u službenim dokumentima.

CCHR je osnovala Soroseva zaklada Otvoreno društvo, što su podržali američki Državni ured, britanska ambasada te Europska Unija. Pritom se CCHR sam opisao na uobičajen način kao „nezavisna, nevladina organizacija koja radi na promoviranju i zaštiti demokracije i poštovanja ljudskih prava.

Ipak, ova organizacija tek je jedna u nizu onih koje u Kambodži djeluju kako bi svrgnuli vlast koja je trenutno vrlo bliska s kineskim vlastima. U kolovozu ove godine, vlada je već zatvorila još jednu Sorosevu organizaciju, Nacionalni demokratski institut (NDI), te je inozemnim članovima organizacije dala tjedan dana da napuste zemlju jer se organizacija nije registrirala u Ministarstvu vanjskih poslova te na poreznoj upravi, što je suprotno zakonima o NVO te zemlje.

Zakonodavac vladajuće Kambodžanske Narodne Stranke, Chheang Vun, optužio je Sorosa i njegovu mrežu organizacija zajedno s SAD-om, za vršenje pritiska prema promjeni vlasti zemalja koje slijede svoje vlastite interese.