Preminuo Benedixt XVI., papa emeritus

Benedikt XVI., papa emeritus, preminuo je u Vatikanu u dobi od 95 godina nakon razdoblja lošeg zdravlja. Benedikt, koji je bio prvi papa u gotovo 600 godina koji je podnio ostavku na svoju dužnost, umjesto da obnaša dužnost doživotno, preminuo je u subotu, navodi se u priopćenju Vatikana.

“S tugom vas obavještavam da je papa emeritus, Benedikt XVI., preminuo danas u 9:34 u samostanu Mater Ecclesiae u Vatikanu”, rekao je direktor Tiskovnog ureda Svete Stolice Matteo Bruni.

“Daljnje informacije bit će dostavljene što je prije moguće.”

Vijest o njegovoj smrti stigla je nekoliko dana nakon što je papa Franjo zamolio vjernike da mole za Benedikta, rekavši da je “jako bolestan”.

„Želim vas sve zamoliti za posebnu molitvu za papu emeritusa Benedikta koji podupire Crkvu u svojoj šutnji. Jako je bolestan. Molimo Gospodina da ga utješi i podupre u tom svjedočenju ljubavi prema Crkvi do samog kraja”, rekao je Franjo na općoj audijenciji u srijedu. Zdravlje mu je već neko vrijeme bilo narušeno.

Benedikt je zaprepastio katoličke vjernike i vjerske stručnjake diljem svijeta 11. veljače 2013., kada je najavio da planira odstupiti s položaja pape, navodeći kao razlog svoju “poodmaklu dob”.

U svom oproštajnom obraćanju papa na odlasku obećao je da će ostati “skriven” od svijeta, ali je nastavio govoriti o vjerskim pitanjima u godinama nakon umirovljenja, pridonoseći napetostima unutar Katoličke crkve.