Debljina je zdravlje, dijeta je seksualno zlostavljanje, a vježbanje je bijela supremacistička nacistička znanost – tako je na faksu govorila samoprozvana „pretila terapeutkinja.“

Sonalee Rashatwar, iznijela je polemiku u dvosatnom predavanju na koledžu St. Olaf u Minnesoti prošlog tjedna. Iznenađujuće, predavanje je organiziralo sveučilišni Wellness centar, u suradnji s Odjelom za ženske i rodne studije, prenosi RT.

Doista vjerujem da dijete ne može pristati na dijetu na isti način na koji dijete ne može pristati na seks,“ izjavila je, dodajući: „Kulturu dijete doživljavam kao oblik napada jer utječe na način na koji doživljavam tijelo.

Premda medicina prepoznaje pretilost kao bolest i uzrok dijabetesa, visokog krvnog tlaka, bolesti srca, moždanog udara i prerane smrti, Rashatwar se pridružuje rastućem broju pretilih koji tobože prihvaćaju „zdravlje u svakoj veličini.“

Rashatwar je potom okupljenima izjavila da je „znanost bijeli supremacistički alat dizajniran za ugnjetavanje pretilosti.

Trebali bismo biti kritični prema uporabi znanosti i proizvodnji znanja kako bismo nastavili promicati tu ideju da su određena tijela spremna, sposobna i poželjna … da li to moja debljina uzrokuje moj visoki krvni tlak, ili je to moje iskustvo stigme pretilosti?“ upitala je Rashatwar.

Pretilofobična“ znanost je „često zapravo eugenička znanost … eugenička znanost je nacistička znanost,“ nastavila je.

„Stručnjaci“ tvrde: Obitelji koje vole prirodu te žive na selu su „desničarski ekstremisti“

Nakon što je negirala vezu između pretilosti i visokog krvnog tlaka, Rashatwar je pokušala povezati teroristički napad Brentona Tarranta iz Christchurcha s njegovom ljubavlju prema tjelesnoj kondiciji.

Ne mislim da je iznenađujuće da je čovjek koji je pucao u Christchurchu, na Novom Zelandu bio i fitness instruktor,“ kaže samoproglašena Rashatwar.

Ona je izjavila je da je taj napad bio „jasna komunikacija da još uvijek postoji idealizirano tijelo. Nacisti doista vole ovu ideju idealiziranog tijela, i čini mi se da ima mnogo smisla da instruktor fitnessa … možda razmišlja o idealiziranom tijelu na ovaj tanki bijeli supremacistički način.“

Njene bizarne i krajnje nezdrave ideje nisu bile jednokratni događaj na stereotipno liberalnom sveučilištu. Naprotiv, dotično predavanje dio je 12-dnevne turneje po cijeloj zemlji, tijekom koje snima teme kao što je „Kako pretilost razveseljava tijelo“ i „Zdravlje je društveni konstrukt.”

„Fat Acceptance“ je pokret koji postaje sve prisutniji u akademskim krugovima. Prošle je godine nutricionistica Linda Bacon, autorica knjige Zdravlje u svakoj veličini” bila istaknuti govornik na prestižnom sveučilištu John Hopkins u Baltimoru. Bacon je govorio protiv kulture prehrane i „pretilofobije“ na istom sveučilištu u kojem je smješten Centar za prevenciju globalne pretilosti.