Prezentirane kuće koje se izrađuju 3D printanjem u roku od 24 sata

Tvrtka Icon na sajmu kopnanija SXSW prezentirala je kuću od 60 kvadrata koju je moguće izgraditi 3D printanjem u roku od 24 sata.

Kuće se izrađuju masivnim mobilnim printerom zvanim Vulcan, kojim se stvara betonska masa koja otvrdne prilikom printanja, piše portal Quartz.

Postupak izrade je identičan svim drugim metodama 3D printanja. Prema izrađenom računalnom 3D modelu, printeru se zadaje lokacija na koju istiskuje beton.

Jedini dio kuće koji nije izrađen ovom tehnikom je dakako krov. Stoga nakon printanja zidova slijede uobičajeni vodoinstalaterski i električarski radovi te postavljanje krova i prozora, što traje oko 24 sata.

Posebna zanimljivost je cijena od 10.000 dolara. Iz Icona tvrde kako bi ovakve kuće mogle biti od koristi u krajevima u kojima su ljudi uslijed prirodnih nepogoda izgubili domove.

Prve ovakve kuće izgradit će se u El Salvadoru i na Haitiju, a služiti će kao skloništa za tamošnje stanovnike. Kako kažu stručnjaci, ovo će znatno smanjiti troškove radne snage i materijala, pa se tako planira izrada oko 1000 domova za manje od 100.000 dolara.

Slične tvrtke već postoje u svijetu, a jedna od njih i u Rusiji zvana Apis Cor.