Svjetska organizacija židovske restitucije (WJRO) objavila je da je oko 2500 bivših rumunjskih Židova u Izraelu, klasificiranih kao „preživjele žrtve holokausta“, dobilo 16 milijuna šekela (oko 4.2 milijuna eura). Zaklada Caritatea u Rumunjskoj osigurala je sredstva putem programa kojim upravlja Konferencija o židovskim materijalnim zahtjevima protiv Njemačke, prenosi The Jerusalem Post.

Od 2016. godine Fondacija Caritatea osiguravala je žrtvama holokausta u Izraelu gotovo 50 milijuna NIS (13.2 milijuna eura) za ovaj program iz sredstava restitucije imovine koja je nekoć pogrešno oduzeta od židovskih zajednica u Rumunjskoj. Ova sredstva pomoći će potrebitim preživjelim žrtvama holokausta koje žive u Izraelu da žive dostojanstvom kakvo zaslužuju“, rekli su Gideon Taylor, predsjedatelj operacija WJRO-a i veleposlanica Colette Avital, potpredsjednica Fondacije Caritatea u zajedničkoj izjavi.

Unatoč navodnim tvrdnjama da u njemačkim konc-logorima nitko je nije mogao preživjeti „industrijalizirano ubijanje“, čak 14 korisnika ovog programa su stariji od 100 godina.

Štoviše, isplate su od prošle godine porasle za 2.500 NIS (oko 660 eura) te su isplaćene za čak 1.075 „novih preživjelih žrtava holokausta“.

Prema WJRO-u, prošli je tjedan 15.890.040 milijuna NIS (4.2 milijuna eura) podijeljeno 2.431 rumunjskih „preživjelih žrtava holokausta“ koje danas žive u Izraelu. Ove godine uplate od 9.340 NIS (oko 2.460 eura) dobilo je 1.356 „preživjelih žrtava holokausta“.

Program za rumunjske „preživjele žrtve holokausta“ koje žive izvan Izraela pod nazivom Rumunjski program pomoći preživjelima (RSRP), postoji od prosinca 2018. Otada je čak 1,3 milijuna dolara isplaćeno za 5000 ljudi. RSRP će u narednim mjesecima osigurati više sredstava, navodi WJRO.

Konferencija za potraživanja, koja u ime Zaklade Caritatea upravlja programom za rumunjske „preživjele žrtve holokausta“, radila je s izraelskom vladom na pronalaženju onih koji su kvalificirani za potporu.