Brojne „preživjele žrtve holokausta“ zatražile su od Marka Zuckerberga da ukloni bilo kakve objave kojima se propitkuje službena verzija povijesti o holokaustu.

Kampanju je organizirala Konferencija o židovskim materijalnim zahtjevima protiv Njemačke (CJMCAG), koja se zalaže i osigurava financiranje naknada i socijalnih usluga za preživjele žrtve holokausta širom svijeta. U prvoj digitalnoj kampanji koju su provele „preživjele žrtve“, prenijeta je poruka Zuckerbergu: „Objave o negiranju holokausta na Facebooku su govor mržnje i moraju se ukloniti!

Od 29. srpnja, svakog dana – svaki dan – snimljena poruka posljednje generacije „preživjelih žrtava holokausta“ do Zuckerberga bit će objavljena na Facebooku, Instagramu (u vlasništvu Facebooka) i drugim platformama društvenih medija, poput Twittera.

Zovu nas lažovima“, kaže jedan od „preživjelih“ u snimljenoj poruci. „Nismo lažljivci. Svjedoci smo.

Iako je bilo puno poziva i napora za uklanjanje govora mržnje s Facebooka, poricanje holokausta nije uklonjeno jer Zuckerberg odbija klasificirati to kao govor mržnje. CJMCAG tvrdi da je negiranje holokausta namjerno i da je stoga kršenje Facebookovih standarda.


VIDEO: Izraelska političarka priznala da Židovi potežu „holokaust“ i „antisemitizam“ kako bi utišali kritike


Paul Packer, predsjednik američke Komisije za očuvanje američke baštine u inozemstvu, 2018. godine suočio se s Facebookovim vodstvom zbog Zuckerbergove izjave da se protivi zabrani negiranja holokausta na platformi društvenih medija.

Većina moje obitelji ubijena je, kao i mnogi moji prijatelji“, rekao je jedan od „preživjelih“ u svojoj snimljenoj poruci. „Morate znati da poricanje holokausta nije ništa drugo nego dijalog mržnje. To se ne može poreći.

Polusestra Anne Frank po imenu Eve Schloss iznijela je pak vrlo „vjerodostojnu“ izjavu kojom je željela ukazati da je sama svjedočila kako se holokaust dogodio:

Rođena sam u Beču i morala sam pobjeći od nacista. Završila sam u Nizozemskoj, gdje sam uhićena sa cijelom obitelji i poslana u logor smrti u Auschwitz. Tamo smo preživjeli samo moja majka i ja. Izgubila sam čitavu obitelj. Mnogo, mnogo članovi obitelji. Ne može se to poreći! Uklonite poricanje holokausta s Facebooka.

Predsjednik Konferencije za potraživanja Gideon Taylor zamolio je Zuckerberga da se sastane s „preživjelim žrtvama holokausta“ kako bi izravno od njih čuo koliko je bolno za njih što jedna od vodećih svjetskih kompanija negira holokaust.

U 2018. godini „preživjele žrtve holokausta“ objavile su Zuckerbergu otvoreno pismo u kojem objašnjavaju duboku patnju koju poricanje holokausta donosi onima koji su pretrpjeli boli zbog holokausta i, čudom, preživjeli. Kao rezultat videa objavljenog na Facebook stranici Claims Conference, održan je sastanak u sjedištu Facebooka.


Nagrađivana blogerica lagala da su joj tijekom holokausta ubijena 22 rođaka


Usluga govora je plaćena, ali nažalost, nisu poduzete nikakve akcije i osobe koje negiraju holokaust i dalje uživaju u nesmetanim platformama šireći svoju retoriku mržnje, požalio se Taylor. „Negiranje holokausta nije neznanje ili nedostatak obrazovanja – to je namjerni, strašan čin mržnje. Pokušaj istrebljenja Židova iz Europe jedno je od najviše istraženih i dobro dokumentiranih povijesnih zločina naše kolektivne ljudske povijesti, potkrijepljeno svjedočanstvima iz prve ruke Židova, povjesničara i samih nacista.

Nasuprot ovim tvrdnjama, revizionisti su tijekom proteklih desetljeća u mnogo navrata pokazali da su svjedočanstva „preživjelih žrtava“ često kontradiktorna, dok su mnoge takve „žrtve“ uhvaćene u laži.

Bilo kakvo javno propitkivanje i umanjivanje broja žrtava holokausta u Europi je kažnjivo oštrim zatvorskim kaznama, a zahvaljujući tim mjerama, brojni istraživači ovog povijesnog događaja upravo su i završili u zatvorima samo zbog toga što su iznosili dokaze koji osporavaju službenu verziju ovog dijela povijesti.


Muzej holokausta Yad Vashem službeno priznao da njihov popis žrtava „nije precizan“