Prihodi zapadnih proizvođača oružja enormno porasli nakon izbijanja rata u Ukrajini

Prihodi vodećih zapadnih tvrtki proizvođača oružja vrtoglavo su porasli nakon izbijanja rata u Ukrajini, a američki proizvođači oružja i dalje dominiraju globalnom industrijom oružja, izvještava novinski portal Mandiner.

Prema nedavnoj ljestvici časopisa Defense News o “100 najvećih obrambenih tvrtki u 2022.”, pet najvećih američkih tvrtki za proizvodnju oružja ima zajednički prihod od 196 milijardi dolara.

Četiri američke tvrtke rangirane su među pet najvećih svjetskih vojnih tvrtki. Sjedinjene Države postale su glavni izvor oružja za Ukrajinu usred rata, pružajući oko 37 milijardi dolara vojne pomoći Kijevu, navodi portal.

U prvoj polovici godine prihodi 25 najvećih zapadnih obrambenih kompanija porasli su za 11 posto, na 212 milijardi dolara, prema posljednjim dostupnim podacima. Izračunato je da se očekuje da će ukupna prodaja oružja ovih tvrtki dosegnuti 448 milijardi dolara u 2023., što je povećanje od 47 milijardi dolara u odnosu na prošlu godinu. Do 2026. taj bi iznos mogao porasti za više od 20 posto na 554 milijarde dolara zbog isporuka oružja Ukrajini i ponovnog naoružavanja u Europi, navodi se u izvješću.