Prihvatni centar u Düsseldorfu izgorio je zbog – premalo Nutelle!

Objavljeno:

untitled-1

Dvojica imigranata, iz Maroka i Alžira, spalili su u lipnju ove godine prihvatni centar vrijedan 10 milijuna eura u Düsseldorfu, jer je u kantini tijekom doručka bilo premalo Nutelle, slatkiša i čokolade tijekom mjeseca Ramazana.

Tijekom požara, uništena je velika izložbena dvorana u blizini zračne luke, a oblak dima tada je i zablokirao zračni promet.

Prema pisanju njemačkog lista Bild, podignute su optužnice protiv Marokanca i Alžirca imenima Mohammed B. i Adel D., obojica 27-godišnjaci, zbog podmetanja požara.

Javni tužitelj otkrio je na sudu da su imigranti podmetnuli požar u izložbenoj dvorani koja se koristila za smještaj stotina ljudi, jer tijekom doručka tijekom mjeseca Ramazana nije bilo dovoljno Nutelle, čokolade i slatkiša.

Okidač je bila svađa oko hrane,“ rekla je Martina Reinartz, glasnogovornica Okružnog suda u Düsseldorfu.

U požaru je ozlijeđeno 26 osoba, a šteta je procijenjena na 10 milijuna eura, budući da je dvorana spaljena do temelja.

Optužnica protiv Adela D. navodi ga kao krivca za izazivanje teškog požara i nanošenje opasnih ozljeda. Adel D., koji je prethodno registriran kao „izbjeglica“ u Italiji, također je uhićen ranije zbog pljačke u gradu Essenu.

Mohammed B. je uhićen nedugo nakon požara, ali je ubrzo i pušten na slobodu te i dalje živi kao imigrant u drugom prihvatnom centru u Düsseldorfu. Kao razlog za njegovo puštanje, tužitelj Martin Stücker naveo je da je njegov odvjetnik uspio uvjeriti sud da on ne predstavlja nikakvu opasnost te da nema kamo pobjeći, budući da je ionako „izbjeglica.“

Interesantno je istaknuti da Marokanci i Alžirci ni po kojim pravnim osnovama nemaju zašto tražiti status „izbjeglica“ u Europi, budući da u tim zemljama ne bijesne nikakvi ratni sukobi. Unatoč tome, brojni Alžirci i Marokanci i dalje žive u europskim zemljama na račun tamošnjih poreznih obveznika.

Međutim, njemački mediji već su pisali o tome kako bi prema određenim pravnim osnovama bilo nemoguće deportirati Marokance natrag u njihovu zemlju, čak i ako im zahtjev za azilom bude odbijen.

Ministar unutarnjih poslova savezne pokrajine North-Rhine Wesphalia, Ralf Jäger, izjavio je kako postoje „ekstremne poteškoće“ u slanju ljudi u njihove sjevernoafričke zemlje, jer te zemlje „u potpunosti odbijaju suradnju.“

Priznao je također i to, da bi prema dogovoru s marokanskim vlastima, bilo potrebno 25 godina da se deportiraju svi marokanski imigranti samo iz te pokrajine!

Maroko prihvaća samo deportirane imigrante ukoliko su dovezeni redovnim državnim letovima marokanske aviokompanije. Čarter letovi nisu dopušteni.

Međutim, čak i u tom slučaju dopušten je prijevoz tek četvero imigranata po letu, što znači da bi bilo potrebno na tisuće letova kako bi se deportirali Marokanci iz Njemačke.

Među tada uhićenim imigrantima za izazivanje požara našli su se još i 16-godišnji Marokanac, 21-godišnji Alžirac i 24-godišnji Sirijac. Spomenuti 21-godišnji Alžirac otprije je bio poznat njemačkoj policiji kao opetovani teški kriminalac koji je uhićen preko 35 puta zbog pljački i krađa auta od listopada 2015. godine.

Povezani članci

Posljednje objavljeno