Prihvatni centar za imigrante u Dresdenu prenamijenit će se u pritvor za osobe koje krše mjere zaključavanja

Zgrada u kojoj su se nekada smještali imigranti pretvara se u „Covid zatvor“, pritvor za ljude koji opetovano krše karantenu, izvijestio je njemački tabloid Bild.

Objekt se nalazi u sjevernom dijelu Dresdena, u pokrajini Saska-Anhalt a izgrađen je 2017. godine po cijeni od 30 milijuna eura kako bi ugostilo imigrante koji čekaju da se obrade njihove molbe za azil. Sada ga državne vlasti pretvaraju u pritvorski centar namijenjen ponovljenim prekršiteljima karantene.

Osobi koja se dobrovoljno ne izolira kad joj se naredi dat će se upozorenje, a zatim novčana kazna, a ako to ne uspije, sud će tu osobu staviti u pritvor, objasnili su dužnosnici, dodajući da je mjera namijenjena „zaštiti trećih strana od neposlušnih osoba“ koja će biti smještene u objektu. Kompleks ima ogradu s bodljikavom žicom na vrhu, sudeći prema fotografiji koju je objavio Bild, a navodno ima i policijske straže.

U travnju je vlada pokrajine Saska-Anhalt pokušala rezervirati 22 sobe u četiri ustanove za mentalno oboljele kako bi se u njih smjestili „kršitelji mjera“, ali je odluka povučena nakon nemira u javnosti. Ideja zatvaranja ljudi na psihijatrijskom odjelu mnogima se učinila komunističkom – nekim disidentima u istočnom bloku je dijagnosticirano da su mentalno bolesni i zatvoreni.