Inovatorska tvrtka iameco („I Am Eco“) kreirala je niz različitih računalnih uređaja, uključujući osobno računalo, prijenosno računalo, tipkovnice, miševe i tablete.

Tvrtka iz Dublina na ovaj način željela je ukloniti toksične i druge štetne materijale zamijeniti onim koji su ekološki prihvatljiviji i za čiju izradu se troši mnogo manje energije čime je štetnost za okoliš također manja.

Ubrzo je nastalo osobno računalo s touch screen funkcijom, a potom i prijenosno računalo.

Iz tvrtke navode kako je cilj njihovog dizajna prije svega trajnost, što je danas rijetkost na tržištu računalne opreme. Kako sami kažu, njihova računala traju tri puta duže od ostalih na tržištu, odnosno do čak 10 godina.

Međutim, kako se računalne komponente vrlo brzo razvijaju, a one danas nove već sutra postaju zastarjele. Iz tvrtke su se dosjetili dizajnirati svoje proizvode kao modularne, za lakšu zamjenu komponenti.

Kako bi se dodatno smanjila štetnost za okoliš, upravo iz takvih komponenti izbačene su toksične tvari poput olova, kadmija, žive, plastike i slično.

Prijenosna računala navodno troše i jednu trećinu manje energije od konvencionalnih, a gotovo svi plastični materijali zamijenjeni su drvenim.

Inovatori ističu kako je za proizvodnju jednog modela prijenosnog računala d4r sada potrebno 75 posto manje vode, dok je mogućnost recikliranja materijala čak 70 posto.

Osobno računalo v.3 s touch screen opcijom dobilo je i nagradu Eco Flower za pridržavanje zahtjevnih ekoloških standarda.

Osim računala, tvrtka iameco proizvodi i drugu računalnu opremu, poput tipkovnica, miševa i drugih dodataka.

Cijena osobnog touch screen računala v.3 iznosi 850 eura (oko 6375 kuna), dok se drvene tipkovnice mogu kupiti za 80 eura, a miševi po 50 eura.