Prijete li Europi djeca teroristi?

showimage-ashx

Napad na božićni sajam u Berlinu zasjenio je jednu drugu vijest – pokušaj bombaškog napada u Ludwigshafenu kojeg je planirao izvesti 12-godišnji dječak.

Dječak kojem je tek 12 godina, porijeklom iz Iraka, planirao je aktivirati eksplozivnu napravu punjenu čavlima također na božićnom sajmu. Vjeruje se da je to najmlađa osoba koja je u Europi uhićena zbog sumnji na terorizam posljednjih godina. Pritom treba uzeti u obzir da je dob maloljetnika relativno upitan pojam što se tiče imigranata, jer smo se već osvjedočili da vlast ponekad i tridesetogodišnjake pokušava podvaliti kao maloljetnike. No, to nije samo izolirani slučaj.

Unazad nekoliko tjedana, dva tinejdžera u dobi od 15 i 17 godina, uhićeni su u njemačkoj saveznoj državi Baden-Wurttemberg. Navodno su planirali napade na nekoliko lokacija u okolici Frankfurta, za što su pokušavali pribaviti vatreno oružje.

Radikalizacija mladih je veliki problem u Njemačkoj koja je postala dom velikog broja radikalnih islamista. Izvješće ministarstva unutarnjih poslova identificiralo je 340 slučajeva radikalnih propovjednika kako pokušavaju stupiti u kontakt sa „izbjeglicama“ u Njemačkoj.

Maloljetnici čine sedam posto svih njemačkih džihadista koji su se otišli boriti u Siriju i Irak.

Druge zapadne zemlje imaju slične probleme. Francuske vlasti u rujnu su uhitile tri maloljetnika koji su planirali terorističke napade u zemlji, svi su imali 15 godina.

U Austriji su četiri 16-godišnjaka uhićena u svibnju ove godine. Planirali su napad u Antwerpu, te su se bavili regrutacijom drugih za terorističku skupinu.

Jedan od poznatijih slučajeva gdje je dijete izvršilo teroristički napad, dogodio se u kolovozu kada je dijete staro između 12 i 14 godina izvelo samoubilački bombaški napad na kurdskom vjenčanju u Turskoj, prilikom čega je poginulo preko 50 ljudi.

Izvor: RT