Zemaljske bakterije koje su poslane u svemir i potom se vratile izmijenjene, predstavljaju ozbiljnu prijetnju opstanku života na Zemlji, kazali su ruski znanstvenici.

Ruski eksperiment pod nazivom „Biorisk“ otkrio je da razni mikroorganizmi sa Zemlje mogu preživjeti u zahtjevnim svemirskim uvjetima na površini međunarodne svemirske stanice. Eksperiment je proveden u siječnju 2005. godine na ruskom dijelu svemirske stanice, gdje je svemirskim uvjetima izloženo 68 različitih organizama, od bakterija, insekata, kralježnjačkih životinja i biljaka.

Oglas:

        

Bakterije, koje su preživjele i pritom mutirale, pokazale su visok stupanj agresivnosti i otpornost na antibiotike nakon povratka na Zemlju, stoji u ruskom izvješću.

Jajašca rakova i riba također su uspjela preživjeti u tim uvjetima punih dvije i pol godine, te su embriji oživljeni nakon povratka na Zemlju.

Živi organizmi mogu preživjeti u svemiru. Hipotetski, u daljnjoj budućnosti, dolazak stranih supstanci s drugih planeta na Zemlju, kao i sa Zemlje na druge planete, mogao bi biti moguć“, stoji u izvješću.

U skladu s tim, zemaljski mikroorganizmi predstavljaju prijetnju nakon povratka iz svemira i posjeta drugim planetima, gdje se mogu na nepredvidljiv način transformirati u stranoj atmosferi.

Rezultati ovog istraživanja trebali bi poslužiti za razvoj i primjenu mjera s ciljem zaštite planeta Zemlje od navedenih prijetnji, te su ključni ne samo sa znanstvenog stajališta, već ukazuju na nužnost i opravdanost karantena tijekom budućih potencijalnih međuplanetarnih letova.