Prikaz količine nuklearnog oružja po zemljama

U teoriji, zalihe nuklearnog oružja strogo su čuvane nacionalne vojne tajne. Vodeće zemlje imaju grube procjene koje se ne ažuriraju redovito, neke nuklearne zemlje drže svoje sposobnosti nejasnim i nejasnim, a Izrael nikada nije službeno potvrdio program nuklearnog oružja.

No, zahvaljujući ograničenim otkrivanjima, zapisima i propuštanjima podataka, možemo vizualizirati punu mjeru svjetskog nuklearnog arsenala. Ova slika koristi procijenjene zalihe nuklearnih bojevih glava iz Federacije američkih znanstvenika od kolovoza 2021. godine.

Na temelju ovih procjena, u svijetu postoji samo devet zemalja s nuklearnim oružjem.

Utrka nuklearnog naoružanja oduvijek je bila usredotočena na SAD i Rusiju. Nakon završetka Drugoga svjetskog rata i duboko u Hladni rat, dvije svjetske velesile utrkivale su se u izgradnji nuklearnog oružja.

Iako su međunarodne organizacije lobirale za prestanak širenja nuklearnog oružja, svjetske zalihe nuklearnog oružja dosegle su vrhunac od 70.300 ukupnih bojevih glava 1986. godine.

Kako su sporazumi o oružju i sporazumi o neširenju oružja počeli dobivati ​​sve veći zamah, SAD i Rusija smanjile su zalihe, dok su se pojavile nove zemlje s nuklearnim oružjem.

Unatoč značajnom smanjenju zaliha od kraja Hladnog rata, Rusija i SAD i dalje posjeduju oko 90% svih nuklearnih bojevih glava u svijetu.

Daleko iza njih su Kina i Francuska, koje su započele s testiranjem nuklearnog oružja 1964. odnosno 1960. godine. Velika Britanija danas drži peto mjesto po pitanju nuklearnog oružja, iako je bila treća zemlja u svijetu koja ga je razvila nakon SAD-a i Rusije 1952. godine.

Zemlje s manje od 200 komada nuklearnog oružja regionalni su rivali Indija i Pakistan, koji su nuklearno oružje prvi put testirali 1970-ih, te Sjeverna Koreja, koja je 1980-ih počela upravljati pogonima za proizvodnju urana i provoditi eksplozivna ispitivanja.

Procjenjuje se da Izrael također ima manje od 200 nuklearnih oružja, a izvještaji imaju svoj program naoružanja koji datira iz 1960-ih. Međutim, zemlja nikada nije službeno potvrdila niti najavila svoje nuklearne sposobnosti.