Bio-printer uspješno izrađuje funkcionalnu ljudsku kožu

© Science Daily

Prototip 3D printera uspješno proizvodi ljudsku kožu, a predstavili su ga španjolski znanstvenici. Posve funkcionalna umjetno stvorena ljudska koža mogla bi se koristiti za medicinske postupke kod transplantacija, ali i za farmaceutska te druga medicinska istraživanja, piše Sputnik.

Istraživači iz Centra za energetska, ekološka i tehnološka istraživanja te sa Sveučilišta Charles III. u Madridu, surađivali su na izradi prototipa.

Bio-printana umjetna koža može se transplantirati na pacijentima ili koristiti za testiranja kemijskih proizvoda, kozmetike ili farmaceutskih proizvoda,“ objasnio je profesor Jose Luis Jorcano.

Repliciranje strukture ljudske kože, zajedno s epidermisom i dermisom, prvi je uspješan oblik bio-printanja ljudskog organa koji bi se potencijalno mogao naći na tržištu.

Prema riječima istraživača, struktura i funkcionalnost printane kože testirani su na miševima, gdje se pokazalo da je nakon transplantacije stvorena koža vrlo slična upravo ljudskoj.

Kod transplantacija i medicinskih tretmana, tkiva bi se trebala proizvoditi korištenjem vlastitih ćelija pacijenta.

Koristimo samo ljudske ćelije i komponente da bismo proizveli kožu koja je bioaktivna i koja može generirati vlastiti kolagen, izbjegavajući tako korištenje životinjskog kolagena koji se koristi u drugim metodama.