Odabrana skupina nekih od najbogatijih i najutjecajnijih ljudi svijeta ovaj tjedan će se sastati na 66. po redu godišnjem sastanku Bilderberg grupe. Ove godine se tajanstveni sastanak održava u talijanskom gradu Torinu, između 7. i 10. lipnja.

Na sastanku će se naći mnogi američki i europski političari, poslovni magnati, aktualni i nekadašnji dužnosnici vlada, predstavnici određenih medija, te razni analitičari i profesori, u svakom slučaju osobe s iznimnim utjecajem na zbivanja u svijetu.

Ono što je sigurno, razgovori koji će se tamo voditi ostati će tajni za javnost. No ipak, poznate su barem teme sastanka, a to su redom: populizam u Europi, izazovi nejednakosti, budućnost rada, umjetna inteligencija, američki izbori, slobodna trgovina, američka dominacija u svijetu, Rusija, kvantna računala, odnosi Saudijske Arabije i Irana, medijska istina, aktualna događanja.

Torino najvjerojatnije nije slučajan odabir, naročito uslijed promjene vlasti u Italiji, koja je odražaj sličnih izbornih rezultata u mnogim europskim zemljama.

Ovi sastanci uvijek su obavijeni velom tajnovitosti, iako sami i nisu tajni. Informacije sa sastanaka se ne objavljuju, nema transkripata niti objava za medije. Sastanci se održavaju prema takozvanom Chatham House pravilu, što znači da sudionici mogu govoriti o tome što je raspravljano na sastanku, no ne smiju odavati identitet govornika.