Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić optužio je albanske vlasti na Kosovu da pokušavaju izazvati rat u kojem bi NATO ponovno stao na njihovu stranu.

“Žele Srbiju uvući u sukob s NATO-om. Kurti želi biti kao Zelenski, a ja bih bio neka vrsta Putina”, rekao je Vučić u petak, govoreći o kosovskom premijeru Albinu Kurtiju i predsjednicima Ukrajine i Rusije.

“To je ono što traže, što su cijelo vrijeme radili. I u tome imaju potporu značajnog dijela međunarodne zajednice, jer Kosovo je njihovo dijete”, dodao je.

Vučić je komentirao nedavno uhićenje jednog etničkog Srbina pod optužbom za “ratne zločine” koji datiraju iz sukoba 1998-99, koji je završio NATO bombardiranjem Srbije u ime etničkih albanskih separatista. Privremena vlada u Prištini proglasila je neovisnost 2008. uz potporu Zapada, koju je Beograd odbio priznati.

Oni ne žele normalizaciju, oni žele da ponize Srbiju, rekao je Vučić. “Ali kažem vam, to se neće dogoditi. Neće biti poniženja, kapitulacije.”

Prijedlog za “normalizaciju odnosa” između Prištine i Beograda, koji je prošli mjesec objavila EU, predstavlja de facto priznanje otcijepljene pokrajine, koja bi imala pravo ulaska u NATO, EU i UN. Vučić tvrdi da nije ništa potpisao i da nikada neće pristati na te uvjete.