Privatne tvrtke eksploatirati će Mjesec, osiguranje će im pružati američka vojska

Američke svemirske snage, najnoviji ogranak američke vojske, u skorijoj bi budućnosti mogao imati ključnu ulogu u sprovođenju osiguranja za vladine i privatne tvrtke prilikom eksploatacije Zemljine orbite i Mjeseca, potvrdio je zapovjednik svemirskih snaga, general John Raymond.

Mislim da to neće biti već sutra, ali tko zna. Možda ne danas, ni sutra, ni za deset godina, ali vjerujem da bi u budućnosti svemirsko gospodarstvo moglo postati posao vrijedan bilijune dolara. Smatram da će biti potrebe za naprednim osiguranjem u tom području, a uloga svemirskih snaga je pružiti tu sigurnost i stabilnost.

SAD namjeravaju komercijalizirati Zemljinu orbitu, govori se da postoje planovi za privatizaciju Međunarodne svemirske stanice. Dužnosnici NASA-e natuknuli su da SAD planiraju kolonizirati Mjesec, gdje bi privatne tvrtke rudarile Mjesečevu površinu u potrazi za vrijednim mineralima.

Američki dužnosnici tvrde da je stvaranje svemirskih snaga potaknuto ruskim i kineskim razvojem oružja koja se mogu koristiti za rušenje satelita.