Pro-imigracijska organizacija SOS Méditerranée bijesno je reagirala na činjenicu da njihov brod Aquarius sa 140 imigranata ne želi primiti ni Italija, ni Malta, ni Španjolska dok im je Pomorska administracija u Gribraltaru oduzela licencu za plovidbu, prenosi Sky News.

Talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini u ponedjeljak je odbio ponovni pokušaj pristanka broda u neku od talijanskih luka. „Može ići kamo god hoće, ali ne u Italiju! Prestanite biti krijumčari i sudionici,“ izjavio je Salvini.

Liječnici bez granica (MSF) i SOS Méditerranée, koji zajednički provode suradnju s krijumčarima, potom su potražili pomoć od Španjolske. Međutim, tamošnje vlasti također su odbile otvoriti luke za pristanak broda uz izjavu kako navodno „nisu najbliže odredište“.

Malta je već ranije također odbila primiti imigrante, a talijanske vlasti u međuvremenu su pozvali Britaniju da oni prime brod jer je Aquarius i registriran u Gibraltaru.

Međutim, Pomorska administracija Gibraltara objavila je kako brod više neće moći ploviti pod njihovom zastavom od 20. kolovoza te da se mora vratiti pod zastavu vlasnika, odnosno Njemačke.

SOS Méditerranée je bijesno kritizirala odluke država, a tvrde i kako im za misije „spašavanja“ navodno nisu potrebne dozvole jer „svako plovilo ima obvezu spašavanja, neovisno o tome pod kojom zastavom plovi“.

Međutim, brodovi pro-imigracijskih organizacija imaju isključivu svrhu preuzimanja imigranata od krijumčara, te njihov prijevoz u europske luke, što ne spada u akcije spašavanja, već ciljane suradnje s krijumčarima.

U međuvremenu, Europska komisija traži neku od europskih država čija je vlast voljna primiti 140 imigranata.