Pro-imigracijska organizacija Solidarité Migrants Wilson odlučila je početkom kolovoza stopirati svoje akcije u pariškoj četvrti La Chapelle zbog činjenice da je njihovo osoblje stalna meta nasilnih napada od strane imigranata.

Tijekom proteklih 20 mjeseci, organizacija je imigrantima koji žive u šatorima u spomenutoj četvrti dijelila obroke i druge stvari, prenosi Le Parisien.

Međutim, kako tvrde iz organizacije, to područje je „postalo iznimno opasno mjesto, gdje izopćenici, muškarci, žene i djeca žive u zastrašujućim sanitarnim uvjetima: tamo je najmanje 700 ljudi, trajno, sa samo dva izvora vode, koji su popravljeni od strane grada tek nakon desetak naših emailova,“ navode iz organizacije.

Higijenski uvjeti su zabrinjavajući Želimo upozoriti vlasti o totalno eksplozivnoj naravi situacije te ih pozvati još jednom da preuzmu svoje odgovornosti,“ tvrde iz organizacije.

Šatorsko naselje u Porte la Chapelleu u lipnju je srušila policija, ali su se imigranti nedugo poslije ponovno vratili, a među njima je očigledno mnogo ovisnika.

Suživot među tim različitim populacijama je sve gori. Narkomani pate, ali su također agresivni, čak i prema nama,“ stoji u objavi skupine na Facebooku.

Iz skupine navode kako u Pariz svakog tjedna dođe oko 500-njak novih imigranata, a novo izvješće navodi kako u predgrađima Seine-Saint-Denis ima oko 400.000 ilegalnih imigranata.

Iako su za nastalu situaciju podjednako odgovorne pro-imigracijske organizacije te same francuske vlasti, čini se da se odgovornost odjednom počela prebacivati s jedne na drugu stranu što je i tipični sindrom liberalizma i utopijskih ideja o idiličnom suživotu različitih etničkih skupina na malom prostoru. Povijest neke ničemu nije naučila.