Španjolski premijer Pedro Sanchez poručio je luci Algeciras da se imigranti s broda Open Arms mogu iskrcati u Španjolskoj. Međutim, glasnogovornik plovila odbio je ponudu, navodeći hitnu situaciju na brodu.

Španjolska vlada priopćila je u nedjelju da je brod s oko stotinu imigranata uz obalu Italije dobrodošao na iskrcaj u lučkom gradu Algeciras na jugu Španjolske, prenosi Deutsche Welle.

Brod španjolske organizacije Proactiva Open Arms pokupio je imigrante u teritorijalnim vodama Libije.

Imigranti, od kojih su većina Afrikanci, čekali su kraj južnog talijanskog otoka Lampedusa, nadajući se iskrcaju.

Dao sam upute da se luka Algeciras pripremi za doček Open Armsa. Španjolska uvijek djeluje u humanitarnim slučajevima“, izjavio je španjolski premijer Pedro Sanchez.

Njegov je ured potvrdio da je premijer „danas naredio luci Algeciras da bude spremna primiti brod Open Arms“.

No, brod čiji su putnici u navodno „lošem stanju“, odbio je ponudu.

Ne prihvaćamo Španjolsku kao luku u koju bi krenuli jer smo u hitnom humanitarnom stanju. Ono što je potrebno jest da se oni odmah iskrcaju,“ rekla je glasnogovornica Open Armsa.

Ironično, brod je proveo dva i pol tjedna tobož čekajući luku u koju može pristati.

Glasnogovornica je dodala da je „nezamislivo ploviti šest dana; to bi nam bilo potrebno da stignemo do Algecirasa“. Španjolski grad je blizu Gibraltara.

Osnivač i organizator ovih „taksi službe“ broda Open Arms Oscar Camps, objavio je video snimke četvero migranata kako skaču s broda u prslucima za spašavanje u pokušaju da otplivaju do Lampeduse.

Nekoliko članova posade plivalo je za njima i vratilo ih natrag u plovilo.

Već danima upozoravamo, očaj ima svoje granice“, rekao je Camps.

Talijanski „Twitter“ ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini naredio je svojim dužnosnicima da ne dopuste pristanak broda. Djelomičan ustupak učinio je u subotu, dopustivši ponovno iskrcaj 27 navodnih „maloljetnika“ da napuste brod, ali ostalima je iskrcavanje odbijeno.

Španjolska vlada napala je Italiju nazvavši odluku o zatvaranju lukaza imigrante „nezamislivom“. Sanchez je rekao da je „potrebno uspostaviti europsko, uredno i brižno rješenje, koje će se baviti migracijskim izazovom pomoću vrijednosti napretka i humanizma.

Početkom ovog tjedna, Francuska, Njemačka, Luksemburg, Portugal i Rumunjska također su ponudile da preuzmu neke od imigranata nakon njihovog iskrcavanja.

U nedjelju je i Francuska najavila kako je spremna preuzeti 40 imigranata s još jedne ture, ali samo u slučaju da udovoljavaju kriterijima prema kojima ih se može smatrati „izbjeglicama“.