Pro-imigracijske skupine u Italiji koje upravljaju prihvatnim centrima, požalile su se na manjak financijskih sredstava nakon što je ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini ukinuo dio mjera s ciljem smanjenja troškova na ilegalnu imigraciju.

Organizacije su nezadovoljne činjenicom da je Salvini uveo rezove kojima će se na primjer smanjiti trošak od 35 na 20 eura dnevno po imigrantu, piše Il Giornale.

Slijedom toga, organizacije koje se inače prezentiraju kao „neprofitne“, uputile su pismo kritike u kojem osuđuju ove rezove tvrdeći da oni imigrantima pružaju najosnovnije potrebe poput hrane i smještaja i da ne obuhvaćaju druga pitanja poput učenja talijanskog niti zdravstvenu skrb, a posebice ne psihijatrijsko liječenje.

Problem za pro-imigracijske aktiviste je i činjenica da će i oni sami primati manje količine novca za svoj „volonterski“ rad i skrb za ilegalne imigrante i lažne izbjeglice.

Salvini je prilikom uvođenja ovih mjera naglasio da za postoji pregršt razloga za to, među kojima je istaknuo da se novac doslovno baca na imigrante, budući da 70 posto njih nikad neće dobiti izbjeglički status.

Pored toga, nedavno se pokazalo i kako je talijanska mafija bila uključena u rad prihvatnih centara i to nekoliko godina. Tako se pokazalo da je mafija na Siciliji nesmetano uzimala novac poreznih obveznika kako bi imigrantima davali smještaj koji ne ispunjava osnovne uvjete.