Pro-imigracijski član švedske Stranke centra uhićen zbog višestrukih optužbi za silovanje djece

Pro-imigracijski član švedske Stranke centra uhićen je zbog nekoliko slučajeva silovanja djece zbog incidenata za koje se vjeruje da su se dogodili od 2012. do 2015. godine.

Muškarac je uhićen oko 11 sati u petak i tužiteljica Charlotte Genberg tvrdila je da su mu istražitelji oduzeli više elektroničkih uređaja. Njegov identitet još nije javno objavljen.

Prema izvješću švedskog lista Expressen, političar je član Stranke centra koja se zalaže za masovnu imigraciju, a koju vodi Annie Lööf.

Novine tvrde da je muškarac, za kojeg se tvrdi da je u četrdesetima, član vijeća koje upravlja Vimmerbyjem, a također sjedi u odboru Stranek centra za općinu.

„Ovo je bila nova informacija za nas koje smo postali svjesni putem medija. To je zaista gnusan zločin za koji je osumnjičen. Već postoji slučaj izuzeća protiv ove osobe zbog prijašnjih problema koje je on izazvao“, rekli su predstavnici Stranke centra za Expressen.

Lokalni list Dagens Vimmberby izvijestio je o uhićenju rekavši da se osim optužbi za silovanje djece političara tereti i za počinjenje zločina protiv nekoga s kim je bio u bliskoj vezi.

Tužiteljica Charlotte Genberg izjavila je za list da istražitelji trenutno prolaze kroz elektroničke dokaze, kao i da intervjuiraju svjedoke u tom slučaju, te da će vlasti imati dva tjedna da podignu optužnicu.

Uhićenje je uslijedilo nešto više od tjedan dana nakon što je bivši zaposlenik LGBT udruge u Stockholmu osuđen zbog silovanja nekoliko tražitelja azila koji su mu se obratili za pomoć.

Dotični je osuđen na četiri godine zatvora nakon što je osuđen zbog pet odvojenih optužbi za silovanje i dvije točke seksualnog napada na migrante u dobi od 26 do 28 godina.

Incidenti su se dogodili dok je muškarac bio zaposlen u Nacionalnom udruženju za prava LGBT osoba (RFSL) u Stockholmu 2019. godine.