Usred epidemije koronavirusa koja neminovno i neosporno ozbiljno ugrožava društveno-ekonomsko i zdravstveno stanje diljem svijeta, pro-izraelski lobi u Sjedinjenim Državama provodi kampanju kojom pokušava spriječiti prodaju lijekova Iranu.

Lobi koji u svojim redovima okuplja republikance i demokrate te koji se financira mahom od židovskih milijardera i njihovih fundamentalističkih kršćanskih slugu, pozvao je tako farmaceutske kompanije da „prekinu poslovanje s Iranom“ iako su izuzete iz sankcija zbog humanitarnih razloga, piše portal The Intercept.

Već i sami naziv ovog lobija „Ujedinjeni protiv nuklearnog Irana“ (UANI) jasno sugerira u čijem interesu djeluje još jedna pipak američke „demokratske“ hobotnice.

Dotični lobi revno surađuje s američkim ministarstvom financija kako bi se provodile sankcije protiv Irana. UANI tako navodi 9 kompanija koje posluju s Iranom, a čije je poslovanje zasnovano na medicini, biotehnologiji i medicinskoj opremi.

Zanimljivost je da su vlasti Sjedinjenih Država u javnost plasirale informaciju o tome kako je u Švicarskoj otvoren poseban kanal za financijsko poslovanje s Iranom, u cilju olakšavanja humanitarne trgovine.

Iranske vlasti demantirale su takve navode te navele kako se bez pomoći američkih vlasti, a uz pomoć prijateljskih zemalja, sami bore s epidemijom.

UANI je kao lobi blisko vezan s administracijom samog američkog predsjednika Donalda Ttumpa, ali i Saudijskom Arabijom te UAE-om i naravno – Izraelom.

Nečovječne težnje ove organizacije potvrdio je Tyler Vullis, odvjetnik specijaliziran za sankcije. On je otkrio kako „vanjske skupine nastoje nametnuti reputacijske troškove tvrtkama koje se bave zakonitom i legitimnom trgovinom s Iranom, uključujući humanitarnu trgovinu.“

Među glavnim financijerima ove „neprofitne“ organizacije ističu se židovski milijarder Thomas Kaplan, kao i židovski milijarderski par Sheldon i Miram Adelson. Predsjednik odbora je Židov po imenu Joe Liberman, dok je tek izvršni direktor Mark Wallace, čovjek koji je predizbornu kampanju za Georgea Busha 2004.