Problemi u „raju“: Transrodne skupine kritiziraju glazbeni festival namijenjen isključivo ženskoj publici

Foto: statementfestival

Švedska je osim po masovnom silovanju, sve češćim pucnjavama i napadima ručnim granatama te krajnje bizarnim pokušajima da riješi te probleme, odnedavno postala poznata i po prvom glazbenom festivalu koji će se održati samo za žensku publiku.

Ignorirajući stvarne razloge velikog broja silovanja, organizatorica Emma Kynckare je uvjerena kako su problem, generalno gledano, muškarci.

Stoga je ona odlučila pokrenuti glazbeni festival koji je zapravo u samoj srži odraz diskriminacije te posve suprotan „modernim vrijednostima“ jedne ultra-liberalne Švedske. Dakako, vlasti i mediji na ovu diskriminaciju nisu uopće reagirali.

Međutim, do problema je došlo na posve neočekivanom mjestu – među transrodnim skupinama koje su žestoko napale organizatore jer je pristup zabranjen biološkim muškarcima, a ne i transrodnim osobama, pri čemu su se transrodne osobe našle uvrijeđenim zbog činjenice da ih se ne smatra pravim muškarcima.

Organizatori festivala tvrde da je ulaz zabranjen samo muškarcima koji su rođeni kao muškarci te se tako i definiraju.

Na brojna pitanja uzrujanih osoba putem Instagrama, organizatori su odgovorili da su „oni jednako muški“ te da će o ovom pitanju morati provesti interni razgovor, kako bi se ustanovilo da li je potrebna revizija cijele priče.

Prethodno ste rekli da su transrodni muškarci upoznati s time kako je biti ranjiv i potlačen, pa bi oni baš kao i žene, trebali biti dobrodošli,“ tvrdi jedan od kritičara.

Što vi činite po pitanju ostalih muškaraca koji su ranjivi i potlačeni? Homoseksualci, ne-bijelci? Jesu li oni dobrodošli? Ne shvaćam vašu logiku. Muškarci su muškarci, kraj priče.

U multikulturalnom raju tako ne nedostaje problema i diskriminacije, a kada je u pitanju Švedska, možemo biti sigurni da će rješenje ovog „problema“ sasvim sigurno biti inovativno te ići u korak s već viđenim primjerima.