Izravni troškovi potresa koji su ranije ovog mjeseca razorili Tursku mogli bi iznositi 25 milijardi dolara, procijenio je JPMorgan u četvrtak.

Analitičari banke upozorili su da šteta “nosi značajne ekonomske implikacije” i otprilike iznosi 2,5% BDP-a zemlje.

JPMorgan je priopćio kako očekuje da će turska središnja banka smanjiti kamatne stope za dodatnih 100 baznih bodova na 8% na sastanku sljedeći tjedan, napominjući da su vlasti signalizirale daljnja smanjenja čak i prije potresa.

“Ne isključujemo dodatna smanjenja kamatnih stopa prije izbora koji su prvobitno zakazani za 18. lipnja. Ipak, vjerujemo da je referentna stopa sada manje relevantna jer je mehanizam transmisije monetarne politike u Turskoj pokvaren”, rekli su analitičari.

Tursku i susjednu Siriju pogodili su razorni potresi 6. veljače, a ukupan broj poginulih trenutno se procjenjuje na 41.000 ljudi. Milijuni su ostali u potrebi za humanitarnom pomoći, a mnogi su i beskućnici nakon što su tisuće zgrada uništene.

Razmjeri razaranja još se procjenjuju, a turske vlasti tek trebaju objaviti službene brojke. U izvješću objavljenom tijekom vikenda, Tursko poduzetništvo i poslovna konfederacija procjenjuje da šteta premašuje 80 milijardi dolara, ili oko 10% BDP-a, pri čemu većina troškova (oko 70 milijardi dolara) proizlazi iz gubitka stambenog prostora.

Ranije u četvrtak, Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) izračunala je da su potencijalni ekonomski učinci manje ozbiljni – oko 1% turskog BDP-a – zbog očekivanog poticaja od napora obnove. EBRD je primijetio da je potres pogodio uglavnom poljoprivredne regije i područja s lakom proizvodnjom, što znači da su “prelijevanja na druge sektore ograničena”.

Iako ukupni trošak vjerojatno neće biti poznat još neko vrijeme, očekuje se da će obnova u Turskoj i Siriji biti “u milijardama dolara”, prema potpredsjedniku Svjetske banke Feridu Belhaju.