U istraživanju koje je proveo Reuters, razotkriva se surova realnost tržišta trgovine ljudskim tijelima koja pacijenti posmrtno doniraju medicinskim i obrazovnim ustanovama, te institutima.

Donirana tijela igraju važnu ulogu u medicinskim istraživanjima i edukaciji, a potražnja za takvim tijelima je iznimno visoka, te ponekad premašuje ponudu.

Svake godine, tisuće Amerikanaca doniraju svoja tijela u uvjerenju da time doprinose znanosti. No zapravo, mnogi nesvjesno doprinose trgovini, jer se njihova tijela prodaju kao sirovina na uglavnom nereguliranom tržištu“, stoji u izvješću.

Trgovci leševima, iliti banke netransplantacijskih tkiva, razlikuju se od industrije transplantacije organa i tkiva, koja je striktno regulirana američkim zakonima, te je pod kontrolom države.

Poslovni model ove industrije znatno profitira na činjenici da ima znatne zalihe besplatnih tijela, koja često dolaze od siromašnih ljudi. Zauzvrat, trgovci leševima najčešće besplatno kremiraju dio tijela pokojnika. Nudeći besplatnu kremaciju, trgovci na taj način ostvaruju pristup siromašnim obiteljima u njihovim najranjivijim trenucima.

Unatoč važnosti ove industrije za medicinska istraživanja, te visokoj potražnji, ne postoji nacionalni registar trgovaca leševima, niti savezna tijela reguliraju prodaju tijela i njihovih dijelova za istraživačke i edukacijske svrhe.

Rezultat toga je da u većini saveznih država gotovo bilo tko može kupiti tijelo ili dijelove tijela, te većina njih može poslovati gotovo u anonimnosti.

Reuters zaključuje da je gotovo nemoguće procjeniti veličinu ovog tržišta, jer samo četiri američke savezne države vode evidenciju o donacijama i trgovini dijelovima tijela. Na temelju podataka prikupljenih iz te četiri savezne države, autori istraživanja proračunali su da su trgovci u razdoblju između 2011. i 2015. godine prikupili barem 50.000 tijela, te distribuirali preko 182.000 dijelova tijela.