Predstavnici hrvatskih trgovaca pirotehnikom tvrde da bi novi zakon o potpunoj zabrani prodaje petardi ugrozio 1300 radnih mjesta te otvorio prostor crnom tržištu.

Hrvatsko tržište pirotehnike vrijedno je oko 150 milijuna kuna, a izmjenom Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja predlaže se uvođenje potpune zabrane prodaje i korištenja svih vrsta petardi, čak i u vrijeme blagdana, prenosi Poslovni dnevnik.

Prodavači pirotehnike tvrde kako je takav potez rezultat „lobiranja civilnih udruga za zaštitu životinja te javnosti“. Ipak, oni smatraju kako takva zabrana neće donijeti ništa dobrog.

Udruženi u novu Strukovnu pirotehničku udrugu, nekoliko najvećih prodavača na domaćem tržištu predlažu kompromis hrvatskim vlastima kojim bi se dodatno smanjio broj dana za prodaju petardi, s trenutnih 15 na 10, dok bi se upotreba smanjila s trenutnih 6 na 3 dana.

Predstavnici udruge ističu kako se prije osamostaljenja Hrvatske, kada je sve bilo zabranjeno, bacalo drastično više petardi, dok danas navodno nitko ne puca na Božić, što baš i nije istina.

Ipak, ističe se kako se uvođenjem zakona smanjio broj ozljeda jer je pirotehnika postala mnogo kvalitetnija, a uvedena je i stroga regulacija svih segmenata pirotehnike.

Najveći gubitak zarade uvođenjem novog zakona imala bi Pirotehnika Mirnovec, koja od 40 milijuna kuna godišnje zarade čak trećinu skupi od prodaje petardi.

Pored njih, u Hrvatskoj je poznat i Orion s 20 milijuna kuna prihoda godišnje, dok poljski Jorge ima 5 milijuna kuna dobiti. Njemački Weco u 2018. je ostvario 2.9 milijuna kuna, a Pleter 2.7.

Osim po pitanju bacanja novca putem kupovine „tumora“, Hrvati su vrlo vjerni bacanju novca u dim i putem pirotehnike. Nikakva regulativa to nikad nije spriječila, pa su nekakve zabrane očito apsurdne. Po već ustaljenoj tradiciji, nitko zapravo nema nikakav logičan, kreativan ili ozbiljan prijedlog kako bi se ova situacija riješila, pa nas već uobičajeni društveno-politički debakli ne trebaju čuditi.