Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je da se Europa mora pripremiti za „teških“ šest mjeseci unaprijed, dok se bori s novim valom koronavirusa.

Europa se ponovno našla u središtu pandemije koronavirusa uz SAD, tvrde iz WHO-a, a većina zemalja ponovno je uvela stroge mjere kako bi navodno pokušala usporiti širenje virusa.

Hans Kluge, direktor WHO-a za Europu, rekao je da je prošli tjedan zabilježeno više od 29.000 novih smrtnih slučajeva od Covid-19 diljem kontinenta, dodajući da ograničenja tijekom karantena pomažu u smanjenju broja novih slučajeva.

Ukupan broj pozitivnih slučajeva Covid-19 koje je Europa zabilježila od početka pandemije dosegao je 15.738.179, a broj umrlih navodno se popeo 354.154, premda ove brojke treba uzimati s rezervom jer se pokazalo da su testiranja nepouzdana te da se smrtni slučajevi pripisuju koronavirusu iako on ne mora biti primarni uzrok smrti.

Kluge je rekao da Europa predstavlja 28 posto globalnih slučajeva zaraze i 26 posto smrtnih slučajeva. Posebno ga je zabrinula situacija u Švicarskoj i Francuskoj, gdje su jedinice za intenzivnu njegu u velikom riziku da postanu preopterećene.

Govoreći na tiskovnoj konferenciji u Kopenhagenu u Danskoj, Kluge je rekao: „Europa je ponovno u epicentru pandemije, zajedno sa Sjedinjenim Državama.