Promigrantski aktivisti izrazili su frustraciju jer Poljska nastavlja primati izbjeglice iz Ukrajine, ali odbija ilegalne imigrante koji prelaze granicu iz Bjelorusije.

Grupa Granica, skupina promigrantskih nevladinih organizacija koje djeluju duž granice Poljske i Bjelorusije, kažu da poljske vlasti vraćaju ilegalne imigrante jer se posljednjih dana povećao broj pokušaja prijelaza.

Prema njihovim riječima, poljski stražari guraju imigrante natrag u Bjelorusiju dok pokušavaju prijeći, istovremeno dok su milijuni ukrajinskih izbjeglica prešli u Poljsku posljednjih tjedana od početka ruske invazije na njihovu zemlju.

Čudan je to osjećaj, naravno da sam jako sretan zbog ovog poticaja dobrodošlice prema izbjeglicama iz Ukrajine. Ali pitate se: zašto tako ne može biti i na granici sjevernije? Na ukrajinskoj granici već smo imali više od 2 milijuna ljudi. A na bjeloruskoj granici govorimo o samo nekoliko tisuća”, rekla je Monika Matus iz Grupe Granica.

Ranije ovog tjedna poljske su vlasti uhitile četiri člana Grupe Granica, optužujući ih da su pomagali u krijumčarenju imigranata preko granice.

Početkom ožujka skupine za pomoć imigrantima u sjevernoj Francuskoj izrazile su slično mišljenje kao i Matus, tvrdeći da je francuska vlada bila suočena s dvostrukim standardima s ukrajinskim izbjeglicama i tražiteljima azila iz drugih zemalja.

Očito nemamo ništa protiv njih. No udruge su bile šokirane razlikom u tretmanu Ukrajinaca i ne-Ukrajinaca. Velik dio izbjeglica u Calaisu bježi od rata ili diktature”, rekao je aktivist François Guennoc i dodao: „Ovo je slučaj Ukrajinaca, ali i Sirijaca, Afganistanaca i Sudanaca. Osim što postoji diskriminatorni tretman ostalih ratnih izbjeglica.”