Nekoliko nevladinih organizacija pozvale su Poljsku da zaustavi izgradnju svoje granične barijere protiv ilegalne imigracije duž granice s Bjelorusijom, tvrdeći da bi to moglo naštetiti lokalnom prirodi.

Skupina od 150 nevladinih organizacija iz 25 zemalja pozvala je Poljsku da zaustavi projekt granične barijere u pismu poslanom Komisiji Europske unije u Poljskoj ranije ovog tjedna u kojem izražavaju zabrinutost da bi granična barijera mogla imati negativan utjecaj na okoliš u pograničnom području.

Poljska nevladina udruga Grupa Granica, promigrantski društveni pokret aktivista koji prati situaciju duž poljsko-bjeloruske granice, tvrdi da je čak 1.600 znanstvenika iz Poljske i drugih zemalja potpisalo pismo u kojem se poziva Poljsku da zaustavi gradnju.

U Bjelovješkoj šumi zid će prekinuti vezu između šumskih staništa Bjelorusije i Ukrajine sa šumama srednje i zapadne Poljske, a potom i zapadne Europe. Upravo ovom rutom na kontinentalnoj razini kreću se vrste poput vuka, risa, bizona i losa”, navodi se u pismu.