Znanstvenici koje je angažirala američka vojska uspjeli su razviti tekući metal koji samostalno može mijenjati strukturu prilikom stezanja i rastezanja.

US Air Force Research Laboratory, institut koji stoji iza ovog projekta nazvao ga je „Mrežni polimerizirani tekući metal“, koji je sagrađen od čestica tekućeg metala zatvorenih u ćelije koje su povezane jedna s drugom u mrežu kroz proces polimerizacije.

Materijal ima sposobnost da bude razvučen i do 700 posto, samo stalno reagira na rastezanje i nakon istog se vraća u normalno stanje. Prilikom svakog rastezanja njegova električna provodljivost se povećava i zatim vraća u normalu, a materijal ne gubi svoj svojstva niti nakon 10.000 ciklusa rastezanja.

Razvlačenje električki provodljivih materijala obično smanjuje njihovu provodljivost i povećava otpor zbog promjena atomskih veza u njima. No kod ovog materijala priča je sasvim drukčija, što omogućava razne nove primjene u elektronici i inženjerstvu.

Mogućnosti koje pruža ovaj materijal mogu se koristiti za razne primjene, posebno ondje gdje se zahtjeva elastičan prijenos energije.

Ranije ove godine kineski znanstvenici također su postigli uspjeh s tekućim metalom, kad su uspjeli stvoriti materijal kojeg se može razvlačiti i horizontalno i vertikalno, u svim smjerovima.