Proizvođačke cijene u Njemačkoj porasle za 50 posto

Foto: Reuters / Gustavo Graf

Njemački proizvođači povisili su svoje cijene za gotovo 50% u rujnu na godišnjoj razini, nakon sličnih povećanja posljednjih mjeseci, izvijestio je u četvrtak Savezni ured za statistiku (Destatis).

Proizvođačke cijene komercijalnih proizvoda porasle su za 45,8 posto u rujnu u usporedbi s istim mjesecom prošle godine, objavio je Destatis. Stopa je bila 2,3% viša nego u kolovozu, koji je zabilježio identičan porast od 45,8% na godišnjoj razini.

“Stoga su kolovoz i rujan 2022. bili najviši. Porast proizvođačkih cijena u usporedbi s mjesecom prethodne godine mjeren je od početka istraživanja 1949.”, napisalo je statističko tijelo.

Rastuće cijene energije glavni su razlog rasta komercijalnih proizvođačkih cijena, nastavljaju iz Destatisa, ističući da je struja kod redistributera koštala 259,8 posto više nego godinu dana ranije.

Proizvođačke cijene su cijene proizvodnje u tvornici i smatraju se pokretačkom snagom opće inflacije. Indeks potrošačkih cijena u Njemačkoj u rujnu je iznosio 10% na godišnjoj razini.

Autor: Ivica Mandekić