U blizini mjesta Mostec, koje se nalazi blizu slovensko-hrvatske granice pronađena je masovna grobnica s možda i dvjestotinjak žrtava, uglavnom ratnih zarobljenika koje su pobili partizani 1945. godine.

Na toj lokaciji uskoro će se graditi nova hidrocentrala Brežice, te će se taj prostor naći pod vodom, stoga je slovensko vladino povjerenstvo za pitanja masovnih egzekucija nakon Drugog svjetskog rata odlučilo izvršiti iskapanje tijela žrtava pokolja.

Od 25. kolovoza do sada otkopani su posmrtni ostaci barem 139 ljudi, kazao je novinarima Uroš Košir, koji je vodio ekipu koja je provela ekshumaciju.

O kolikom se broju žrtava radi, to će se znati nakon završetka ekshumacije i provedene antropološke analize“, dodao je Košir.

Pretpostavlja se da su većinom strijeljani pripadnici vojski sila osovine, a većinom se radi o ljudima slovenskog, hrvatskog i njemačkog porijekla, ali ima i ostataka civila i žena.

Pronađena su tri mikrolokacije na kojima su pronađeni ostaci triju skupina žrtava i dijelovi predmeta koji su im pripadali te ostaci streljiva različitoga kalibra.

Ti predmeti govore da su žrtve bile slovenskog, hrvatskog i njemačkog podrijetla, potvrdio je Košir, a skoro svi su ubijeni bez obuće i većine odjeće, a većina kostura ima primjetne znakove na kostima ruku koji svjedoče da su prilikom egzekucije bili vezani žicom s rukama na leđima.

Vladino je povjerenstvo utvrdilo da se na lokaciji Mostec ubijalo ljude koji su tamo dovođeni iz logora iz okolice Ljubljane i Celja, a da su egzekucije trajale od svibnja pa sve do kraja listopada 1945. godine.

Nakon što se završi ekshumacija,posmrtni ostaci žrtava biti će prebačeni u kosturnicu žrtava poratnih egzekucija na mariborskom groblju Dobrava, dok će se pronađeni predmeti na predati Muzeju za noviju povijest u Ljubljani.