Izraelska privatna svemirska letjelica Beresheet srušila se na Mjesec u četvrtak, nakon što se našla u problemima tijekom spuštanja, zbog čega se „isključivo židovska država“ neće pridružiti nekolicini zemalja kojima je to navodno uspjelo.

Mala zemlja, veliki snovi“, stajao je natpis na letjelici, ali tim snovima nije bilo suđeno da se ostvare, javlja RT.

Motor letjelice prestao je raditi oko 10 kilometara iznad mjesečeve površine, a vozilo je udarilo u Mjesec brzinom većom od 130 metara u sekundi. Letjelici očigledno nije pomogla niti mikroskopska Biblija koju je nosila sa sobom, kao niti priča „preživjele žrtve holokausta.“

Pogreška se dogodila tijekom prijenosa uživo u nazočnosti ponovno izabranog izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i njegove supruge Sare, koja je tom prilikom stigla u kontrolni centar.

Međutim, Izraelci navodno nisu bili potreseni zbog toga te su svi zapjevali svečanu pjesmu kako bi pokazali da je približavanje cilju samo po sebi dostignuće.

Netanyahu je već obećao da će izraelska letjelica biti vraćena na Mjesec u naredne dvije ili tri godine.

Beresheet je zamalo postao prva privatna letjelica koja će sletjeti na Mjesec. Izgradila ju je izraelska tvrtka SpaceIL u suradnji s državnom vojnom kompanijom Israel Aerospace Industries. Pritom su privatni investitori donirali 100 milijuna dolara potrebnih za ambiciozni projekt.

Dosada su samo Rusija, SAD i Kina uspjele izvršiti kontrolirana slijetanja na mjesečevu površinu. Barem za one koji se ne bave već poznatim teorijama.