Europska unija se odjednom zalaže da zemlje deportiraju više imigranata za koje se smatra da ne ispunjavaju uvjete za ostanak, a visoka povjerenica primjećuje da se samo 21 posto takvih imigranata zapravo šalje kući.

Tijekom konferencije za novinare u utorak u Europskom parlamentu u Strasbourgu, povjerenica EU za unutarnje poslove Ylva Johansson, koja je poznata po svojim proimigracijskim stavovima, pozvala je na više deportacija.

“Prošle godine imali smo stopu povratka od samo 21 posto onih koji ne ispunjavaju uvjete za ostanak, onih kojima nije potrebna međunarodna zaštita. A kada ne uspijemo vratiti ljude, to koči naš sustav i nagriza povjerenje. Kako bismo zaštitili pravo na podnošenje zahtjeva za azil, moramo pokazati da na odgovarajući način postupamo s onima koji ne ispunjavaju uvjete za međunarodnu zaštitu”, rekla je.

Međutim, mnogi imigranti stigli su u Europu upravo zbog loše sigurnosti granica i odbijanja Bruxellesa da podrži politike zemalja poput Mađarske koje zagovaraju niz reformi za jačanje europskog imigracijskog sustava.

Unatoč tome, europski lijevo-liberalni establišment zabrinut je zbog rastućeg antiimigracijskog raspoloženja, koje je dovelo do dolaska konzervativnih vlada na vlast u Švedskoj i Italiji.

Johansson ne kaže da bi EU trebala usporiti imigraciju, nego umjesto toga tvrdi da bloku treba više legalne imigracije dok deportira one imigrante za koje se smatra da su problematični ili da ne ispunjavaju uvjete za ostanak u Europi. Jedan od ključnih problema bile su zemlje izvan Europe, poznate kao “treće zemlje”, koje odbijaju primiti natrag svoje imigrante.

Autor: Ivica Mandekić