Prošle godine preko 110.000 imigranata ušlo u EU, manje od trećine s odbijenim azilom ih se vratilo u svoje zemlje

Objavljeno:

Europska povjerenica za migracije i ekstremna feministica Ylva Johansson priznala je da se tek trećina lažnih, odbijenih azilanata vraća u svoje zemlje – a manje od trećine odlazi dobrovoljno.

Podaci objavljeni ranije ovog tjedna pokazali su da oko 70 posto nelegitimnih podnositelja zahtjeva za azil uspijeva ostati u Europskoj uniji unatoč tome što su njihovi zahtijevi odbijeni.

Kada je riječ o tome kako države članice [EU] mogu poboljšati postupak, moraju osigurati da odluka o odbijanju dođe istovremeno s odlukom o povratku“, rekla je Johansson nakon objavljivanja izvještaja.

Pravo na traženje azila je temeljno. Ljudi imaju pravo na njihovo saslušanje. Ali moramo imati i funkcionirajući sustav povratka. I zato sada toliko usredotočujem na povratak“, tvrdi Johansson.


Švedska ministrica za integracije priznaje da je lagala o statistikama silovanja


Izvještaj je otkrio da je 2020. godine, unatoč pandemiji koronavirusa i ograničenjima putovanja koja su provodile mnoge zemlje, ukupno 110.000 imigranata ilegalno ušlo u Europsku uniju.

Dok je Grčka zabilježila dramatičan pad broja tražitelja azila 2020. godine, Italija je zabilježila stalan protok imigranata pod novom vladom nakon Salvinija, posebno na otok Lampedusa u ljetnim mjesecima.

Španjolska, konkretno Kanarski otoci uz zapadnu obalu Afrike, zabilježili su najveći porast prošle godine, a na to područje se samo u studenom ilegalno iskrcalo 8.000 imigranata.

Mnogo je zemalja posljednjih godina nudilo dobrovoljnu repatrijaciju, popraćenu pomoći za preseljenje, ali broj migranata koji su prihvatili različite sheme koje su nudile države članice EU je vrlo mali.

Prošle je godine Grčka počela nuditi imigrantima 2.000 eura za povratak u vlastite zemlje. Tjednima kasnije, oko 130 migranata prihvatilo je ponudu i ukrcalo se na letove natrag za Irak.

Povezani članci

Posljednje objavljeno