Iako napadi noževima u Lonodnu uglavnom pune stupce alternativnih medija, Berlin je prošle godine također imao poražavajuću statistiku po tom pitanju. Točnije, u prosjeku je dnevno izvedeno osam napada nožem.

Tragične statističke podatke objavio je njemački BZ, a na zahtjev zastupnika CDU-a Petera Trappa.

Prema statistici, 2018. godine zabilježeno je 2795 napada u kojima je kao oružje korišten nož. To je 58 napada više nego godinu ranije. Usporedbom s 2016. godinom, to je povećanje za 204 napada.

Broj uhićenih počinitelja takvih napada prošle godine je bio 1928, dok je 2017. ta brojka bila 1828. U čak 76 slučajeva 2017. godine, napadači su bili maloljetnici mlađi od 14 godina.

Ukratko, tijekom prošle godine svakog dana je izvedeno oko 8 napada nožem, pri čemu je svaka 3 sata svakog dana nastradala najmanje jedna osoba.

Dakako, nema točnih podataka o porijeklu počinitelja, budući da bi otkrivanje takvih detalja očekivano prouzročilo gnjev javnosti usmjeren prema već poznatim sumnjivcima.

Trapp je u skladu s tragikomičnim demokratskim principima potpune nemoći zatražio tek – stvaranje zona stroge zabrane nošenja noževa! Naime, on zahtjeva da policija strožije, češće i detaljnije provjerava što prolaznici na poznatim javnim mjestima nose u torbama ili ruksacima.

List navodi kako je navodno takva policijska akcija donijela neke rezultate. Nošenje oružja, pa i noževa bilo je zabranjeno u periodu od tri mjeseca na dijelu metroa između postaja Lichtenberg i Zoologischer Garten. Policija je na tim lokacijama pretresala prolaznike u potrazi za oružjem. Nepoznati su rezultati akcije, ali je jasno kakvu društvenu napetost izaziva „policijska država“ i strah od napada.