Prosvjedi poljoprivrednika diljem Europe – Španjolska, Grčka, Poljska…

Objavljeno:

Stotine poljoprivrednika dovezle su se svojim traktorima u središte Madrida u srijedu u sklopu tekućih prosvjeda protiv Europske unije i lokalne poljoprivredne politike i zahtijevajući mjere za ublažavanje povećanja troškova proizvodnje.

“Nemoguće je živjeti od seoske industrije, što mi želimo, živjeti od svog rada. To je sve što tražimo,” rekla je za Associated Press Silvia Ruiz, 46, uzgajivačica stoke iz sjeverno-centralnog područja Burgosa.

Organizacijska skupina Saveza sindikata priopćila je da dovoze 500 traktora i mnogo više poljoprivrednika autobusima. Mnogi traktori možda će morati ostati izvan grada zbog vladinih ograničenja.

Slični prosvjedi su se proteklih tjedana dogodili diljem unije. Poljoprivrednici se žale da su politike 27-člane EU o okolišu i drugim pitanjima financijski teret i čine njihove proizvode skupljima od uvoza izvan EU.

Poljoprivrednici – čiji su zahtjevi slični onima na poljoprivrednim prosvjedima drugdje u Europi – proveli su tjedne postavljajući sporadične blokade duž autocesta i u ruralnim gradovima. Poljoprivrednici u središnjoj Grčkoj također se još uvijek muče s velikim prošlogodišnjim poplavama.

Manolis Liakis, poljoprivrednik s južnog otoka Krete, izdvojio je troškove goriva. Rekao je da poljoprivrednici plaćaju više od tri puta više za benzin od brodskih kompanija zbog poreznih razlika.

“Ne možemo proizvoditi i (prodavati) naše proizvode po smiješno niskim cijenama dok ih potrošači kupuju po iznimno visokim cijenama”, rekao je.

Poljski farmeri potpuno su zaustavili granicu s Ukrajinom svojim traktorima u utorak prosvjedujući protiv “nekontroliranih” tokova jeftinih proizvoda iz njihovog ratom razorenog susjeda, za koji tvrde da je ozbiljno potkopao njihovu sposobnost da ostanu u poslu.

S crveno-bijelim poljskim zastavama, traktori su nosili natpise: “Zaustavite nekontrolirani priljev ukrajinske robe” i “Poljoprivreda umire malo po malo”.

Drugi poljoprivrednik, Michal Magnuszewski, rekao je da je prosvjed rezultat “potpunog neuspjeha” politika EU-a, rekavši: “Kako možemo otvoriti granicu za nešto što nije kontrolirano ni na koji način? Kad mi nešto transportiramo u inozemstvo, prolazimo stotine raznih provjera, a ovdje baš ništa, ovdje stigne i to je to”.

“Ovdje sam kako bismo odustali od ograničenja koja je uvela Europska unija, a prije svega kako bi ova ukrajinska hrana prestala stizati”, dodajući: “Ove godine pšenica se prodaje upola jeftinije nego prošle godine”.

Povezani članci

Posljednje objavljeno