Prosvjedi protiv novozelandskog poreza na kravlji prdež

Novozelandski farmeri izašli su u četvrtak na ulice diljem zemlje u svojim traktorima kako bi osudili plan premijerke Jacinde Ardern o oporezivanju “poljoprivrednih emisija”, uključujući kravlje prdeže i podrigivanje. Tvrdili su da ne samo da bi ih dodatni troškovi izbacili iz posla, već bi povećali – a ne smanjili – emisije stakleničkih plinova.

Grupa za zagovaranje poljoprivrednika Groundswell New Zealand organizirala je prosvjede u više od 50 mjesta i gradova, a neki su ispunili ulice desecima traktora. Predviđalo se da će se pridružiti “nekoliko stotina do nekoliko tisuća ljudi”, iako su medijska izvješća tvrdila da je odaziv bio nedovoljan.

Poljoprivrednici su na prosvjedu tvrdili da porez ne samo da će ih izbaciti iz posla, već će u konačnici povećati emisije prisiljavajući poljoprivrednike u drugim zemljama s manje učinkovitim praksama da preuzmu proizvodnju. Istaknuli su da porez ne uzima u obzir drveće i grmlje koje poljoprivrednici sade na svojoj zemlji, a koje izbacuje ugljik iz atmosfere. Neki su rekli da bi odbili platiti.

Nova uredba, koja tek treba dobiti konačno odobrenje, oporezivala bi poljoprivrednike na temelju procijenjene količine metana i dušikovog oksida koji stvaraju njihova stada stoke počevši od 2025. Vlada je tvrdila da bi poljoprivrednici mogli nadoknaditi novac naplaćujući više ekološki prihvatljive proizvode, iako s obzirom na recesiju koja prijeti većini razvijenih svjetskih gospodarstava, nije jasno tko će si ih moći priuštiti.