Prosvjedi u Budimpešti zbog vladinog zakona o povećanju prekovremenih radnih sati

Dio Mađara izašao je na ulice u četvrtak kako bi iskazali svoje protivljenje protiv vlade premijera Viktora Orbana zbog novog zakona o radu kojim se povećava dopušteni broj prekovremenih sati.

Nova zakonska regulativa, donesena u srijedu, povećala je godišnji broj prekovremenih sati koje poslodavci mogu zahtijevati od svojih zaposlenika. S dosadašnjih 250 sati, brojka se popela na 400 sati te je tvrtkama omogućeno da odgode isplatu za prekovremene sate za čak tri godine, prenosi New Europe.

Iz tog razloga oko 2000 prosvjednika, neki od njih sa zastavama EU, okupilo se u središtu Budimpešte gdje su se i sukobili s interventnom policijom koja je koristila suzavac, dok je dio prosvjednika i fizički napadnut. Najmanje 35 osoba je uhićeno.

Orban je novi zakon komentirao tvrdnjama da on „uklanja birokratska pravila tako da oni koji žele raditi i zaraditi više, to sad mogu i učiniti.” Kako sam tvrdi, „vlada je na strani radnika.

Novom zakonu suprotstavili su se sindikati i dio političke opozicije nazvavši novu regulativu „ropskim zakonom.

Prošle subote u Budimpešti je također održan prosvjed nekoliko tisuća radnika koji zahtijevaju veće plaće.

Zanimljivo je i da su predstavnici stranke Jobbik uručili uredu predsjednika Janosa Adera peticiju kojom traže ukidanje ovog zakona.

Protivnici zakona tvrde kako je vlada sklopila zakulisni dogovor s njemačkim automobilskim gigantima, koji čine okosnicu mađarske ekonomije. Vlasnici ovih tvrtki navodno su prigovarali zbog manjka radne snage.