Vojna potrošnja svih nacija zajedno postavila je novi rekord 2021. godine, premašivši po prvi put 2 bilijuna dolara, otkrio je Stockholmski međunarodni institut za istraživanje mira (SIPRI) u izvješću objavljenom u ponedjeljak.

Vlade su prošle godine potrošile ukupno 2,113 bilijuna dolara na oružje. Najveći potrošači bili su SAD, Kina, Indija, Velika Britanija i Rusija, s 62% ukupnog iznosa.

Prema istraživačima, 2021. je bila sedma uzastopna godina u kojoj su globalni vojni rashodi rasli, unatoč naprezanju koje je na gospodarstva nanijela pandemija Covid-19.

Dok su američki troškovi za obranu pali za 1,4% u odnosu na 2020., Washington je ostao apsolutni globalni lider, nakon što je prošle godine izdvojio oko 801 milijardu dolara. Izvješće SIPRI-ja također ističe da je američko financiranje vojnog istraživanja i razvoja – iako je prošle godine palo za 1,2% – i dalje poraslo za 24% između 2012. i 2021. To sugerira da se SAD “više usredotočuje na tehnologije sljedeće generacije”, prema Alexandri Marksteiner, istraživačici SIPRI-jevog programa vojnih izdataka i proizvodnje oružja. “Vlada SAD-a je u više navrata naglašavala potrebu da se očuva tehnološka prednost američke vojske u odnosu na strateške konkurente”, rekla je u priopćenju.

Biden obećava ekološku američku vojsku PROČITAJ VIŠE: Biden obećava ekološku američku vojsku

S procijenjenih 293 milijarde dolara potrošenih na oružje, Kina je na drugom mjestu na SIPRI-jevoj listi. Prema švedskom institutu, vojna potrošnja Pekinga porasla je 27 godina zaredom, s porastom od 4,7% u 2021.

Indija je na trećem mjestu sa 76,6 milijardi dolara potrošenih prošle godine, što je povećanje od 0,9% u odnosu na 2020. U izvješću se navodi da New Delhi u posljednje vrijeme radi na smanjenju ovisnosti o uvoznom oružju, pri čemu je 64% njegovih vojnih izdataka otišlo na lokalne proizvođače oružja.

Velika Britanija potrošila je 68,4 milijarde dolara na obranu 2021., što je povećanje od 3% u odnosu na prethodnu godinu.

Prema procjenama SIPRI-ja, ruski vojni izdaci porasli su za 2,9% i dosegli 65,9 milijardi dolara 2021. Moskva je tako potrošila 4,1% svog BDP-a na obranu. Prema izvješću, vojna potrošnja zemlje rasla je tri uzastopne godine. Lucie Béraud-Sudreau, direktorica SIPRI-jevog programa vojnih izdataka i proizvodnje oružja, istaknula je da su “visoki prihodi od nafte i plina pomogli Rusiji da poveća svoju vojnu potrošnju 2021.”. Dodala je da su “ruski vojni rashodi bili u padu između 2016. i 2019. kao rezultat niskih cijena energije u kombinaciji sa sankcijama.”

U Europi je još osam država članica NATO-a prošle godine svoje izdatke za obranu uskladilo s ciljem saveza od najmanje 2% svog BDP-a. Njemačka, iako nije među onim državama koje ispunjavaju cilj, ipak je rangirana kao treći najveći potrošač obrane u srednjoj i zapadnoj Europi, isplativši 56,0 milijardi dolara na svoju vojsku, ili 1,3% svog BDP-a.