Protiv Europske unije podignuta je tužba zbog financiranja projekata rada na cestama u Eritreji, zemlji u kojoj se koristi prisilni rad, uslijed poziva zastupnika Zelenih iz Europskog parlamenta da obustave financiranje.

Oko 80 milijuna eura iz fondova EU usmjereno je u opremu i materijale za obnovu autocesta kojima upravlja režim koji prisiljava ljude da rade protiv svoje volje u uvjetima opisanim kao ropstvo, prenosi EU Observer.

Radnici su dio programa obvezne nacionalne službe Eritreje, koji okuplja mlade ljude pod totalitarnom diktaturom na čelu s predsjednikom i vođom pobunjenika Isaiasom Afwerkijem.

U srijedu (13. svibnja) nizozemska Fondacija za ljudska prava iz Eritreje poslala je Europskoj komisiji detaljan sudski poziv na 33 stranice u slučaju koji će se sada saslušati na okružnom sudu u Amsterdamu.

Fondacija će tražiti proglašenje projekta EU nezakonitim te zabranu kojom bi EU prestala podržavati projekt.

Amsterdamski sud će dokumente predati 17. lipnja i tada će EU imati oko šest tjedana da odgovori.

Europska komisija rekla je da shema ostaje u skladu sa standardima EU o projektima i dobrom financijskom upravljanju.

Iz Eritreje je u međuvremenu otišlo stotine tisuća ljudi u Europu, tražeći azil uz pravdanje da su žrtve totalitarnog režima. Samo 2015. u državama EU zaprimljeno je 114.000 eritrejskih zahtjeva za azil.

Riječ je o projektu autoceste koja bi trebala spojiti Eitopiju s eritrejskom lukom Massawa, a uslijedio je nakon proglašenja mira 2018. između prethodno zaraćenih zemalja.

Europska komisija smatrala je da će podizanje autoceste potaknuti ekonomski rast i zapošljavanje, a tvrdi kako su aktivnosti tog programa navodno pažljivo motrene.

Ironično, na ropski rad, zlostavljanja i eksploatiranje upozorio je Human Rights Watch, ista organizacija koja promovira masovnu imigraciju u Europu neprekidno optužujući i hrvatsku policiju za navodno kršenje ljudskih prava u kontroli granica.