Provjerite koliko zarađuju borci ISIL-a

Foto: Day Donaldson

Dokument koji je nedavno pronašla iračka savezna policija u zapadnom dijelu Mosula, prikazuje aktualne podatke o plaćama militanata ISIL-a.

Prema podacima iz dokumenta, vidljivo je da plaća ovisi o obiteljskom statusu militanata, kao i o broju djece koju imaju.

Samci primaju najnižu plaću, oko 72 dolara mjesečno. Primjerice, prema dostupnim podacima iz dokumenta, militant po imenu Abu Jana, rođen 1991. godine, oženjen i otac troje djece, primio je 184 dolara prošli mjesec. Militant po imenu Abu Nasser, rođen 1962. godine i otac šestero djece, primio je 256 dolara.

Foto: SPUTNIK / NAZEK MOHAMMED

ISIL također daje odštetu demobiliziranim ranjenicima koji su nastradali u borbama.

Vođe terorističke skupine pak, osim mjesečne plaće, dobivaju i novac od prodaje ukradene imovine. Plaće vođa ISIL-a procjenjuju se na 500 dolara naviše, iako su ove godine imali određenih financijskih poteškoća nakon što je zapadna koalicija bombardirala banke gdje su primali novac.

Financijska situacija za militante ISIL-a bila je daleko povoljnija pred par godina. U to vrijeme, 2014. godine, plaća stranih boraca iznosila je 1.300 dolara. Usto bi dobili i kuću, auto, ženu i gorivo. Plaće lokalnih boraca ISIL-a bile su oko 600 dolara.

Tako visoke plaće omogućavala im je kontrola naftnih polja odakle su crpili sirovu naftu i prodavali ju susjednim zemljama.

Autor: Tribun