Foto: Grad Vukovar

Zgrada u Ulici Vladimira Nazora u Vukovaru prošla je takozvanu energetsku obnovu sufinanciranu sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, što je pokrilo oko 60 posto troškova.

Radovi su koštali oko 1.6 milijuna kuna, a pored novca iz europskih fondova, ostatak troškova pokriven je iz gradskog proračuna te novcem iz pričuve samih stanara, piše Lokalni.

Na fasadi zgrade izvršena je zamjena i poboljšanje izolacije, dok je izvršena i zamjena vanjske stolarije. Obnovljen je i ravni krov na kojem su ugrađeni solarni kolektori u svrhu grijanja vode za sanitarije.

Izvođač radova, tvrtka Tehnostan, navodi kako bi stanari u ljetnim mjesecima za vrijeme sunčanih dana trebali imati praktički besplatnu toplu vodu. Općenito se očekuje ušteda od oko 70 posto energije u odnosu na dosadašnju potrošnju, a time i manje cijene režija.

Budući da je obnova trajala u zimskim mjesecima, stanari još nisu imali prilike iskusiti puni potencijal, ali navode kako su računi ipak bili nešto manji nego prijašnjih zima.

Stambeni prostori su tako prešli iz energetskog razreda D u razred B, dok su poslovni, mahom ostakleni prostori, prešli iz energetskog razreda G u razred C.