Prvi Amerikanci došli su iz Europe, a ne Azije

Smithsonian Institution National Museum of Natural History Department of Anthropology crurator Dr. Dennis Stanford sitting in front of several Clovis Points

Ameriku su prvu otkrili Europljani za vrijeme kamenog doba, potvrđuju novi arheološki dokazi. Ova vijest nije nova, stara je nekoliko godina, međutim vrijedna je ponovne objave jer se radi o vrlo bitnom otkriću koje mijenja ustaljenu verziju povijesti Novog svijeta.

Na šest različitih lokacija diljem američke atlantske obale, pronađeno je nekoliko desetina primjeraka kamenog oruđa, starog između 19.000 i 26.000 godina koje se tada izrađivalo samo u Europi. Otkriće sugerira da su vlasnici tog oruđa stigli u Ameriku 10.000 godina prije američkih Indijanaca koji su došli sa azijskog kontinenta.

Pronalazak ovih alata označen je kao najvažnije arheološko otkriće posljednjih desetljeća. Arheolozi se nadaju da će im to pomoći u razumijevanju ljudskih migracija kroz povijest. Tri nalazišta otkrio je arheolog Darrin Lowery sa sveučilišta Delaware, dok se jedno nalazi u Pennsylvaniji, a posljednje u Virginiji. Ribari su pronašli šesto nalazište pod morem nekih 100 kilometara od obale Virginije, gdje je u kamenom dobu bilo kopno.

Prijašnja slična otkrića datirana su u prošlih 15.000 godina, što je već bilo mnogo kasnije nego što su Europljani kamenog doba prestali izrađivati te alate, stoga je većina arheologa zanemarivala bilo kakvu poveznicu.

Međutim, starost novopronađenih artefakata procijenjena je na između 19.000 i 26.000 godina, s tim da su alati koji su pronađeni potpuno istovjetni onima koji su se izrađivali u zapadnoj Europi u to vrijeme.

Profesori Dennis Stanford sa Smithsonian Instituta u Washingtonu i Bruce Bradley sa sveučilišta Exeter, vodeći su arheolozi koji su analizirali ove artefakte.

Oni smatraju da su ljudi iz kamenog doba bili u stanju prijeći 2500 kilometara dug put preko zaleđenog mora današnjeg Atlantskog oceana, te da su migrirali iz Europe u Sjevernu Ameriku u to vrijeme Ledenog doba.

Za vrijeme trajanja Ledenog doba velika površina sjevernog Atlantika bila je povremeno ili stalno prekrivena ledom. Istovremeno, hrane u oceanu je bilo u izobilju za tadašnje lovce.

Ohrabreni ovim nalazima, arheolozi su u potrazi sa novim lokacijama u državama Tennessee, Maryland i Texas, za koja smatraju da bi mogla pružiti još dokaza iz Kamenog doba. Ipak, većina područja na kojima su doseljenici stupili nogom na kopno se danas nalaze pod morem, nekih stotinjak kilometara od obale Atlantskog oceana, uključujući i većinu možebitnih arheoloških nalazišta.

Autor: Ivica Mandekić