Prvi autonomni trgovački brod bez posade kreće na 380 kilometara dug put

Prvi svjetski autonomni teretni brod sa sjedištem u Japanu suočen je s prvim pravim testom jer se sprema krenuti na samostalno putovanje dugo 380 kilometara. To je prvi korak u planiranom putovanju od 1.600 kilometara za koje se Japan nada da će rezultirati time da će polovica svih domaćih trgovačkih brodova na kraju samostalno ploviti.

Japanska zaklada Nippon, organizacija od javnog interesa, podupire napore u nadi da će brodovi bez posade činiti 50% japanske lokalne flote do 2040. godine, navodi Bloomberg.

Prvu takvu probnu vožnju obaviti će kontejnerski brod bez posade iz Tokijskog zaljeva u zaljev Ise u veljači 2022. godine. Putovanje od 380 kilometara bit će prvo takve vrste autonomnim brodom u gustom pomorskom prometu.

Autonomno globalno pomorsko tržište moglo bi vrijediti čak 166 milijardi dolara do 2030. godine, napominje se u izvješću.

Satoru Kuwahara, generalni direktor u podružnici Nippon Yusen Japan Marine Science Inc., rekao je za Bloomberg: „Kad je riječ o automatizaciji brodova, naša misija je natjerati Japan da vodi ostatak svijeta.

Nastavio je, navodeći kako misli da postoji stvarna potreba za autonomijom u brodarstvu jer se radna snaga u zemlji smanjuje i stari. 40% posade zemlje ima 55 godina ili više, napominje se u izvješću.

Zaklada Nippon vjeruje da se uštedom od 9 milijardi dolara može ostvariti autonomnom plovidbom i da može ukloniti mnoge pomorske nesreće. „S obzirom na pitanje smanjenja radne snage u Japanu, postoji sve veća potreba za tim tehnologijama radi očuvanja sigurnosti“, rekao je Kuwahara.

Podaci će se prikupljati tijekom probnog rada u veljači, a brodom će se, ako je potrebno, upravljati daljinski. Kuwahara predviđa praktičnu uporabu tehnologije već od 2025. godine.

Autor: Ivica Mandekić