Hamas je ustvrdio da je odbio kratki izraelski kopneni upad, što predstavlja prvu izravnu kopnenu borbu između dviju strana u Gazi. Brigade Al-Qassam objavile su da su njihovi borci uništili dva izraelska vojna buldožera i tenk kao dio zasjede usred IDF-ovih ‘ograničenih’ upada u pojas.

“Vojnici cionističkih snaga koji su upali u zasjedu u Khan Younisu napustili su svoja vozila i pješice pobjegli istočno od ograde”, objavilo je krilo Hamasa na društvenim mrežama. IDF očekivano nije potvrdio te tvrdnje, rekavši samo da se “pucalo na vojnike IDF-a koji djeluju zapadno od sigurnosne ograde Pojasa Gaze, u području Kissufima”. Umjesto toga, IDF je rekao samo da je “IDF-ov tenk pogodio terorističku ćeliju koja je pucala na vojnike” – ali je potvrdio da su njihove snage djelovale unutar Gaze u vrijeme incidenta.

Izjava IDF-a citirana u listu Times of Israel izgleda podupire Hamasovu objavu odbijanja izraelskog upada:

Vojnik je ubijen, a trojica su ozlijeđena u nedjelju nakon što je Hamas napao trupe koje su izvodile operaciju na zapadnoj strani granične ograde Gaze, u blizini južne zajednice Kissufim.

Operacija je bila dio vojne potrage za tijelima nestalih Izraelaca i čišćenja područja za nadolazeću izraelsku kopnenu ofenzivu.

Izraelske obrambene snage priopćile su da je protutenkovski vođeni projektil ispaljen na izraelski tenk i inženjersko vozilo, a trupe su odgovorile granatiranjem terorističke ćelije. Teroristička skupina Hamas preuzela je odgovornost za napad.